Hlavní obsah

Japonci pátrají po nezvěstných, kteří mají přes sto let

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Po skandálu s nejstarším Japoncem z Tokia, jemuž přišli pogratulovat ke 111. narozeninám a doma nalezli jen jeho mumifikovanou mrtvolu, začaly japonské úřady prověřovat všechny Japonce starší sta let. Zjistily, že je jich více než 230 00 nezvěstných. Už loni zjistilo ministerstvo zdravotnictví, že zná adresy 40 399 Japonců starších sta let, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

V Japonsku žije hodně starých lidí.

Článek

Důvodem šetření je skutečnost, že pozůstalí si nechávají po léta vyplácet penze, jak tomu bylo i v případě 111letého Sogena Kata. Příbuzní nyní čelí obvinění z podvodu. Od smrti jeho ženy před šesti lety přišla na jeho účet penze v přepočtu ve výši asi 2 miliónů korun. [celá zpráva]

Mezi nezvěstnými jsou i lidé, jimž by nyní bylo 150 let. Ministerstvo chyby v záznamech vysvětluje tím, že mnozí mohli zahynout ještě při náletech za druhé světové války nebo chaosu po ní, kdy země trpěla bídou a hladem.

Další mohli emigrovat nebo jejich příbuzní úřadům neoznámili, že jsou po smrti. Mnozí to ale mohli udělat záměrně, aby mohli dál žít z jejich penze.

Reklama

Výběr článků

Načítám