Hlavní obsah

Izrael zablokoval dodání protiraketového systému na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael zablokoval pokus Spojených států dodat na Ukrajinu systém protiraketové obrany Iron Dome, uvedl v úterý zpravodajský server Ynet. Obával se zhoršení vztahů s Moskvou.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izraelský protiraketový štít Iron Dome

Článek

O systém Iron Dome projevili Ukrajinci velký zájem po poslední válce v Gaze. Loni na jaře oficiálně požádali Spojené státy, aby Kyjevu dodaly jak americké antirakety Patriot, tak izraelsko-americký systém Iron Dome, který zajišťuje Izraeli velmi dobrou ochranu před raketovými útoky palestinských radikálů. S jeho dodáním třetí straně však musejí souhlasit obě strany, které se podílely na vývoji.

Podle Ynet dali izraelští představitelé Američanům najevo, že nebudou souhlasit s dodávkou Iron Dome na Ukrajinu. Důvodem jsou obavy ze zhoršení vztahů s Moskvou zejména vzhledem k zapojení Ruska do války v Sýrii. Izrael pravidelně podniká nálety na pozice íránských revolučních gard a Íránem podporovaných milicí v Sýrii.

Do Kyjeva dorazila další zásilka zbraní z USA

Evropa

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ve středu sdělil, že jeho země usiluje o větší spolupráci s Izraelem v oblasti protivzdušné obrany kvůli strachu z ruské agrese.

Izrael by měl pomoci s vyjednáváním, tvrdí Kyjev

Kyjevu se také nelíbí izraelská výzva jeho občanům, aby opustili Ukrajinu. Ohradilo se proti tomu ukrajinské ministerstvo zahraničí, podle něhož výzvy Izraele i dalších zemí v tomto duchu vyvolávají paniku a poškozují ukrajinskou ekonomiku, když investoři stahují peníze. Vyzvalo, aby Izrael místo úvah, že válka může okamžitě vypuknout, pomohl vyjednat snížení napětí. Měl by se více zapojit kvůli svým dobrým vztahům s Ruskem.

Izraelský ministr zahraničí Jair Lapid však uvedl, že jeho země není v konfliktu zaangažovaná a musí jednat opatrně.

Zůstává prostor pro jednání

Americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson se v nočním rozhovoru shodli, že stále zůstávají otevřené možnosti pro diplomacii a Rusko ještě pořád může upustit od svých hrozeb Ukrajině.

Moskva hlásí konec manévrů kolem Ukrajiny

Evropa

V úterý má do Moskvy přiletět německý kancléř Olaf Scholz, který bude jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl v pondělí, že jednání nemohou pokračovat do nekonečna, ale v tuto chvíli doporučil prezidentovi, aby pokračovala a zesílila.

Reklama

Výběr článků

Načítám