Hlavní obsah

Hongkongský aktivista nesmí kandidovat ve volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Výrazná postava demokratického hnutí v Hongkongu Joshua Wong v pondělí oznámil, že je jediný kandidát, kterého úřady vyloučily z místních voleb. Ty by se měly konat příští měsíc.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Hongkongský aktivista Joshua Wong

Článek

Volební komise podle agentury Reuters uvedla, že Wongova nominace byla uznána za „neplatnou”. Místní vláda ve svém prohlášení dodala, že kandidát nevyhověl požadavkům volebních předpisů.

Wong je důležitou postavou nejen současných protestů, ale i předchozích demonstrací za demokracii v roce 2014. Trojice jejích vůdců Alex Chow, Nathan Law a Joshua Wong byla v roce 2017 poslána do věznění na šest až osm měsíců. Odvolací soud jim zpřísnil tresty. Původně měli jen vykonávat veřejně prospěšné práce. Stanice BBC tehdy upozornila, že lidé odsouzení v Hongkongu na déle než tři měsíce nesmějí v příštích pěti letech kandidovat ve volbách. Trest ale byl pak Wongovi snížen a vězení opustil letos v červnu, když v něm strávil dva měsíce.  [celá zpráva]

Vůdce protičínských protestů v Hongkongu poslali za mříže

Svět

„Silně odsuzuji skutečnost, že se vláda uchýlila k politické filtraci a cenzuře a zbavila mě politických práv,” uvedl sám aktivista.

Čína si předvolala německého velvyslance kvůli setkání ministra s hongkongským aktivistou

Evropa

Wong byl letos v Německu na konferenci pořádaném deníkem Bild, kde se stekla s německým ministrem zahraníčí Heikem Maasem. Čína toto setkání odsoudila, předvolala si německého velvyslance a čínské velvyslanectví nevpustilo redaktora Bildu na tiskovou konferenci.  [celá zpráva]

Wong se setkal s dalšími západními politiky a poskytl médiím několik rozhovorů.

Hongkong v současnosti prožívá nejhorší politickou krizi od roku 1997, kdy se tato bývalá britská kolonie vrátila pod správu Číny. Hongkong je v současné době spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Kritici ale tvrdí, že Peking tyto svobody postupně omezuje. Demonstranti v ulicích od června žádají demokratické reformy, včetně přímé volby správce Hongkongu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám