Hlavní obsah

V Hongkongu propustili z vězení lídra studentských protestů Wonga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

V Hongkongu v pondělí propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014. Informovala o tom agentura AFP. V Hongkongu se už několik měsíců konají protesty za stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny.

V Hongkongu propustili z vězení lídra studentských protestů Wonga

 
Článek

Když Wong opouštěl, obklopen novináři, věznici, vyzval k demisi správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. „Musí přijmout zodpovědnost a odstoupit,” uvedl Wong.

V neděli se demonstrací v sedmilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí a na pondělí se chystá protestní stávka.

Odklad nestačí, lidé chtějí úplné zrušení

Masové protesty už přiměly Lamovou k omluvě za „nedostatky v práci vlády” a k odkladu schvalování kritizovaného zákona na neurčito. Demonstranti ale požadují, aby se návrh zákona zrušil úplně a aby Lamová odstoupila.

Wong byl lídrem studentských protestů, jejichž účastníci na podzim 2014 požadovali svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí komise, v níž převažují stoupenci centrální čínské vlády. Demonstrace tehdy trvaly několik týdnů a účastnilo se jich v některé dny až 100 000 lidí.

Wong byl odsouzen ke třem měsícům vězení loni v lednu za pohrdáním soudem kvůli tomu, že během protestů stejně jako několik dalších demonstrantů neopustil místo, které soud nařídil vyklidit. Proti verdiktu se Wong odvolal a byl propuštěn na kauci. Letos v květnu mu odvolací soud trest snížil na dva měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám