Hlavní obsah

Fukušima vypouští radioaktivní vodu do oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal dnes vypouštět radioaktivní vodu do Tichého oceánu, uvedly zahraniční agentury. Krok už dříve vyvolal kritiku a dnes ho opět odsoudila Čína. Premiér Jižní Koreje Han Duk-so podle agentury Reuters Japonsko vyzval, aby o vypouštění vody transparentně informovalo, a před japonskou ambasádou v Soulu proti aktivitám ve Fukušimě demonstrovali lidé. Policie tam zadržela deset protestujících, kteří se pokusili násilím dostat dovnitř budovy, informovala AFP.

Fukušima začala vypouštět radioaktivní vodu do oceánuVideo: Reuters

 
Článek

Postupné uvolňování vody z asi tisícovky nádrží v areálu elektrárny, kterou v roce 2011 poškodily zemětřesení a cunami, má trvat příštích 30 let. Pro uskladňování vody v elektrárně už docházelo místo. S plánem Tokia zbavit se tímto způsobem vody v areálu elektrárny v červenci vyjádřila souhlas Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Naopak nesouhlas ale dříve dávali najevo mnozí obyvatelé Japonska a rybáři, kteří se bojí, že zákazníci přestanou kupovat ryby ulovené v oblasti. Dnešní demonstrace před elektrárnou se nicméně podle novinářů AFP na místě zúčastnilo pouhých devět osob, což podle agentury svědčí o určité rezignaci obyvatelstva.

Rozhodnutí Tokia dnes znovu kritizoval Peking. Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že japonský plán zbavit se kontaminované vody z elektrárny je zásadním bezpečnostním problémem s dopady na další země a že Japonsko by nemělo být jediné, kdo o něm bude rozhodovat.

Postoj expertů k vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy nebyl jednotný

Svět

Ve středu také správce Hongkongu John Lee v reakci na oznámení japonské vlády o začátku vypouštění řekl, že je rezolutně proti a že Hongkong okamžitě zavede kontroly dovozu mořských produktů z Japonska.

První fáze vypouštění kontaminované vody podle AFP potrvá asi 17 dní. Během nich bude z elektrárny uvolněno asi 7800 metrů krychlových vody obsahující radioaktivní látku tritium. Dohromady je v elektrárně uloženo asi 1,3 milionu tun radioaktivní vody.

Na přímém přenosu z jedné z řídicích místností v elektrárně bylo podle agentury AP vidět, jak zaměstnanci společnosti TEPCO, která provozuje elektrárnu, aktivují kliknutím myši čerpadlo na mořskou vodu. TEPCO uvedla, že druhé čerpadlo, které umožňuje uvolnění odpadní vody, bylo aktivováno asi 20 minut po tom prvním.

Voda bude z elektrárny odváděna kilometrovým tunelem do Tichého oceánu. Metoda ředění tritia v mořské vodě se už používá jinde v Japonsku i v dalších zemích. Tritium by podle japonských pravidel mělo být ve vypouštěné vodě zředěno na jednu čtyřicetinu jeho povolené koncentrace.

Radioaktivní voda z Fukušimy se začne ve čtvrtek vypouštět do oceánu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám