Hlavní obsah

Postoj expertů k vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy nebyl jednotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoj odborníků z týmu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), který posuzoval plán Japonska vypouštět do oceánu radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima, podle všeho nebyl jednotný. Vyplývá to z prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho. Čína kvůli japonskému záměru zakáže dovoz potravin z deseti japonských prefektur.

Foto: ČTK/AP

Jaderná elektrárna Fukušima

Článek

Grossi na otázku agentury Reuters, jestli mezi experty byly nějaké neshody, odpověděl: „Slyšel jsem, že se o tom mluví… ale znovu opakuji, že to, co jsme publikovali, je vědecky bezchybné,“ uvedl. Podle Grossiho jeden nebo dva odborníci mohli vyslovit obavy.

Nové záběry ukazují vážně poškozené základy jaderné elektrárny Fukušima.Video: Reuters

Celkem v komisi, která s plánem vyjádřila souhlas, bylo 11 expertů z různých zemí včetně Číny, která je nejtvrdším kritikem japonského plánu. V pátek Peking uvedl, že zakáže dovoz potravin ze zhruba pětiny japonských prefektur. Potraviny dovezené z dalších částí ostrovní země chce Čína, která je největším dovozcem japonských ryb, přísně kontrolovat. Chce také posílit monitoring radioaktivních látek.

Naopak Jižní Korea uvedla, že japonský záměr respektuje. Podle Soulu odpovídá mezinárodním standardům a nebude mít žádný významný dopad na mořské oblasti Koreje.

Foto: Yonhap News Agency, Reuters

Jihokorejští odpůrci japonského záměru demonstrují u ostrova Čedžu.

Japonská vláda opakovaně ujišťovala, že půjde o bezpečný proces, protože vodu před vypuštěním do oceánu dále naředí, aby radioaktivita dosáhla bezpečných hodnot a aby se snížil možný dopad na životní prostředí. Vypouštění vody z elektrárny má trvat 30 až 40 let.

Jadernou elektrárnu Fukušima v roce 2011 poničilo zemětřesení a tsunami. Šlo o jednu z nejhorších jaderných havárií v dějinách.

Fukušima zapomenuta. Japonsko křísí jádro ve velkém

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám