Hlavní obsah

Radioaktivní voda z Fukušimy se začne ve čtvrtek vypouštět do oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko oznámilo, že upravenou a rozředěnou radioaktivní vodu z těžce poškozené jaderné elektrárny Fukušima začne vypouštět do Tichého oceánu ve čtvrtek. Informuje o tom zpravodajská agentura Reuters, která však poznamenala, že například Čína nebo jihokorejští aktivisté s plánem nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Fukušima.

Článek

Podle Tokia je vypouštění radioaktivní vody bezpečné, s čímž souhlasí i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), která japonskému plánu dala zelenou letos v červenci. Odůvodnila to přitom tím, že plán splňuje mezinárodní normy a že jeho dopad na lidi a životní prostředí je „zanedbatelný“.

První várka, která se začne po dobu 17 dní vypouštět ve čtvrtek, bude činit asi 7800 tun vody, napsala agentura Reuters. Agentura AP dodala, že do konce příštího března bude vypuštěno 31 200 tun vody, poté by se tempo mělo zrychlit.

Tato voda podle společnosti Tepco, která má vypouštění na starosti, bude obsahovat asi 190 becquerelů tritia na litr, což je pod limitem Světové zdravotnické organizace pro pitnou vodu. Limit přitom činí 10 tisíc becquerelů na litr. Becquerel je jednotka radioaktivity.

Ještě před vypuštěním ale Japonsko vodu vždy pročistí pomocí filtračního systému, který odstraní většinu nebezpečného materiálu vyjma zmíněného tritia, což je izotop vodíku, jenž se jen velmi těžko separuje.

Ne každý souhlasí

S vypouštěním vody ale nesouhlasí například Čína, jejíž ministr zahraničí Wang Wen-pin v červenci prohlásil, že Japonsko projevilo sobectví a aroganci a že vypouštění radioaktivní vody plně nekonzultovalo.

Čína kvůli tomu zakázala dovoz mořských plodů z deseti japonských prefektur, a to včetně Fukušimy a hlavního města Tokia.

Proti plánu protestovali také jihokorejští aktivisté, ačkoli Soul na základě vlastní studie dospěl k závěru, že vypouštění vody splňuje mezinárodní normy. Jižní Korea navíc uvedla, že plně respektuje hodnocení MAAE.

„Existuje pochopitelný názor, že všechny radioaktivní materiály jsou vždy a všude nebezpečné, ale ne všechny radioaktivní materiály jsou nebezpečné,“ uvedl Tony Irwin, čestný docent na Australské národní univerzitě.

„Jaderné elektrárny po celém světě běžně vypouštějí vodu obsahující tritium již více než 60 let, aniž by to jakkoli poškodilo lidi nebo životní prostředí, a to většinou ve větším množství, než je plánováno ve Fukušimě,“ dodal.

Postoj expertů k vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy nebyl jednotný

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám