Hlavní obsah

Francie čelí kritice kvůli dodávkám zbraní libyjským rebelům

Novinky,

Do Francie se tvrdě pustily Rusko, Čína a Africká unie (AU) kvůli tomu,že vzbouřencům v horách na jihu Libye dodala 40 tun výzbroje. Podle šéfa AU Jeana Pinga je tento krok nebezpečný a vystavil celý region riziku, podle šéfa ruské diplomacie by se jednalo o porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. O tom, že by směrnice neměla být překračována hovořil ve čtvrtek i mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Libyjští vzbouřenci se už nechtěli spoléhat na improvizované zbraně.

Článek

„Nebezpečí občanské války, nebezpečí rozdělení země, nebezpečí vytvoření situace jako v Somálsku, nebezpečí terorismu, nebezpečí, že jsou všude zbraně, vyvolávají obavy sousedních zemí," řekl Ping v Rovníkově Guineji před zasedáním AU, které bude věnováno i Libyi.

O dodávkách zbraní informoval ve středu list Le Figaro s tím, že o nich nevěděli ani spojenci v NATO.

"Pokud se to potvrdí, bude se jednat o závažné porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 1970," reagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Na dodávky zbraní do Libye platí podle rezoluce. [celá zpráva]

Francie byla od počátku nejagilnější v prosazování zavedení bezletových zón nad Libyí. Právě její letadla jako první útočila na pozemní cíle v zemi. Paříž jako první uznala Přechodnou národní radu ustavenou vzbouřenci, jako legitimní zástupce Libye. O dodávkách výzbroje se rozhodla v dubnu po setkání prezidenta Nicolase Sarkozyho se vzbouřeneckým generálem Abdilfatahem Junísem.

Mezi dodanými zbraněmi jsou i lehká obrněná vozidla a protitankové střely Milan.

Reklama

Výběr článků

Načítám