Hlavní obsah

Filipíny: USA u nás nesmí skladovat zbraně na obranu Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA nebudou smět na filipínských základnách skladovat zbraně, které by mohly být použity na obranu Tchaj-wanu v případném konfliktu s Čínou. Ve středu to v Manile prohlásil filipínský ministr zahraničí Enrique Manalo.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Společné cvičení amerických a filipínských vojáků

Článek

Manila se s Washingtonem začátkem února dohodla, že Američané získají přístup k dalším čtyřem vojenským základnám na filipínském území. Do té doby jich mohly USA na základě dohody o posílené obranné spolupráci (EDCA) z roku 2014 využívat pět.

Oba dlouhodobé spojence tlačí asertivní politika Pekingu v oblasti Jihočínského moře, USA se ale navíc v rámci své politiky zadržování Číny chystají na možnou válku o Tchaj-wan. Tu si sice Peking nepřeje, ale ani ji v nejhorším případě nevylučuje.

Manila se chce přátelit se všemi

„Náš postoj je, že EDCA není namířena proti třetím zemím,“ ujistil ve středu při slyšení ve filipínském senátu Manalo. Podle webu Philippine Star podtrhl, že zahraniční prioritou vlády je být „přítelem všech“ a slíbil, že bezpečností dohoda s USA tomu bude odpovídat.

EDCA umožňuje americkým jednotkám přístup na vybrané filipínské základny za účelem společného cvičení, skladování vybavení či výstavby struktur jako ranvejí, skladů paliva či kasáren. Neumožňuje však stálou přítomnost amerických vojáků, kteří na základnách rotují.

Manalo ubezpečil, že Washingtonu nebudou povoleny aktivity mimo rozsah EDCA a Manila taktéž nepovolí americkým jednotkám v regionu doplňovat na základnách palivo, provádět opravy či zásobovat se municí.

Žádné útoky ze základen

Čínské ministerstvo zahraničí před časem varovalo, že posilování americké přítomnosti na Filipínách povede jen ke zvýšení napětí v oblasti. Filipínský prezident Ferdinand Marcos mladší proto minulý týden Peking ujistil, že základny, k nimž mají USA přístup, nebudou použity k útočným akcím.

Podle něj je cílem dohody s Washingtonem pouze posílení obrany Filipín. „Pokud nás nikdo nenapadne, nemusí se obávat, protože my proti němu bojovat nebudeme,“ ujistil Marcos.

Filipíny sice s USA vojensky úzce spolupracují, stejně jako ostatní státy v jihovýchodní Asii ale odmítají stát se figurkami v mocenském boji mezi Washingtonem a Pekingem.

Snaží se ve vlastním zájmu zůstat mimo konflikt obou velmocí a využít výhod, které jim každá strana nabízí. Čína je pro ně hlavním ekonomickým partnerem, zatímco na USA spoléhají v bezpečnostní oblasti.

USA a Filipíny zahájily největší společné vojenské cvičení

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám