Hlavní obsah

Filipínská policie zachránila stovky lidí z centra na „milostné podvody“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínská policie ve čtvrtek zachránila 383 Filipínců, 202 Číňanů a 73 příslušníků dalších národností vězněných v centru na „milostné podvody.“ V budově přibližně sto kilometrů od Manily, která se vydávala za firmu zabývající se online hazardem, byli tito lidé nuceni vydávat se na internetu za potenciální partnery obětí, ze kterých tahali peníze.

Foto: Profimedia.cz

Filipínská policie deportuje podezřelé z provozu internetových podvodů

Článek

Televizní stanice BBC uvádí, že se Jihovýchodní Asie stala střediskem podobných center, kde jsou „podvodníci“ sami často oběťmi věznění a k trestné činnosti jsou nuceni. Tyto podniky nejčastěji vyhledávají mladé a technicky zdatné lidi, které pak využijí k praní peněz, podvodům s kryptoměnami nebo právě milostným podvodům. Těm se říká také „porážka prasat,“ kvůli příměru k vykrmování před zabitím.

Podvodníci většinou použijí falešnou identitu, aby si získali důvěru a náklonnost oběti, a následně iluze romantického a blízkého vztahu využijí k jejímu okradení. Často oběť přimějí k investici do falešných podniků.

Prozradil je uprchlý Vietnamec

Ke čtvrteční policejní razii vedly informace od Vietnamce, který z centra před měsícem uprchl. Tento třicátník podle policie na Filipíny dorazil v lednu kvůli nabídce pozice šéfkuchaře. Brzy mu však došlo, že se stal obětí obchodníků s lidmi, kteří zároveň provozovali online podvody.

Žena naletěla na seznamce. „Američanovi“ poslala peníze na stavební stroje

Krimi

Mluvčí prezidentské komise pro boj s organizovaným zločinem Winston Casio uvedl, že lidé věznění v centru Bamban měli za úkol posílat obětem „sladké řeči,“ ptát se jich, jaký měly den nebo co naposledy jedly. V rámci navázání vztahu posílali obětem i své fotky. Většina obětí byli Číňané.

Nejmenovaný Vietnamec 28. února přelezl zeď centra, přeplaval řeku a následně hledal úkryt na farmě. Její majitel kontaktoval policii. Na mužově těle byly známky mučení, včetně jizev a stop po zásazích elektrickým proudem. O útěk se prý pokusili i další, ale ti byli vždy zadrženi.

V centru policie našla tři brokovnice, pistoli ráže 9mm, dva revolvery ráže .38 a 42 nábojů. Vyšetřování je dle úřadů v počátcích, protože většina zachráněných je stále „otřesena.“

Princi z internetu poslala žena z Prostějovska skoro dva miliony, naletěla

Krimi

Dosud největší zásah proti internetovým podvodníkům na Filipínách proběhl loni v květnu, kdy policie zachránila více než tisíc lidí. Zpráva OSN z minulého srpna přitom odhadovala, že do Jihovýchodní Asie byly za účelem provozování internetových podvodů prodány už statisíce lidí.

Mnoho z obětí, kterým se podařilo ze zajetí uprchnout, vypovědělo, že do zemí, jako je Kambodža nebo Myanmar, vycestovaly na základě nabízené práce a slibovaných výhod. Následně byly uvězněny a byly jim sebrány doklady. Mluví také o mučení a nelidském zacházení.

Vlády asijských zemí od Indonésie po Tchaj-wan již vyjádřily zděšení z nárůstu počtu podobných center. Zahraniční ambasády v zemích jako Kambodža a Thajsko už jejich obyvatelům vydaly varování, aby si na návnady podvodníků dávali pozor. Čína zase vypsala odměnu na zadržení šéfů podvodných center v sousedním Myanmaru, které se zaměřují na čínské občany a které provozují čínské mafiánské rodiny. Maynmar Číně proto už posledních pár měsíců zadržené podvodníky vydává.

Naletěla na pohádku o íránském lékaři. Láska z internetu ji stála 40 tisíc

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám