Hlavní obsah

Čínský útok na Tchaj-wan připraví EU o léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa je ze tří čtvrtin odkázána na dodávky léků a jejich složek z Číny. V případě narušení námořních obchodních cest, například při napadení Tchaj-wanu, by tak mohla v Evropské unii propuknout léková krize. Mohla by chybět antibiotika a další klíčová léčiva. Minulý týden na to upozornil server Politico.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní loď v Tchajwanské úžině

Článek

„Krize kolem Tchaj-wanu může vyvolat kompletní výpadky některých léků. Byla by to skutečně dramatická situace,“ cituje Politico Robertu Pizzocarovou, prezidentku italské společnosti Olon, která produkuje složky pro víc než 300 léků.

Ze studie výzkumné společnosti IQVIA vyplývá, že je Evropa na asijských dodavatelích léků a jejich prekurzorů závislá ze tří čtvrtin, přičemž tím nejvýznamnějším je Čína, jež kryje poptávku ze 70 %.

Hrozící konflikt o Tchaj-wan, který si nárokuje Čína a hodlají ho bránit Spojené státy, by mohl ohrozit dodávky léků do Evropy proto, že hlavní námořní trasy vedou přes Tchajwanský průliv, tedy úžinu mezi ostrovem a pevninskou Čínou.

Jste s námi, nebo s komunisty? Republikáni chtějí po Evropě jasnou podporu Tchaj-wanu

Zahraniční

Neprůplavnost úžiny není jediný problém. Pokud by se situace mezi Čínou a Spojenými státy, potažmo Západem kvůli Tchaj-wanu (nebo čemukoliv jinému) vyhrotila, není sice jasné, jak by reagovala Evropa, lze ale usuzovat, že by sáhla po sankcích, podobně jako to udělala v případě Ruska po napadení Ukrajiny, upozorňuje dále Politico.

A takové sankce by opět ohrozily zásobování léky.

Foto: Mapy.cz, Novinky

Úžina mezi pevninskou Čínou a Tchajwanem

„Jestliže Čína napadne Tchaj-wan a my na ni uvalíme sankce jako na Rusko, obrátíme celý farmaceutický trh na ruby. Každý to ví, ale zřejmě o tom raději nemluví. Nemáme příliš alternativ,“ domnívá se výkonný ředitel další italské farmaceutické firmy Flamma Group Paolo Negrisoli.

Čína je významným výrobcem starších neznačkových, a tedy i levných léků, které se běžně používají v nemocnicích. Také antibiotika se stále více nechávají vyrábět v Asii, přičemž dominuje Čína.

Země navíc ovládla trh s klíčovými přísadami, které se používají k výrobě penicilinu. Čína je také klíčovým vývozcem v jiných kategoriích, jako jsou léky na krevní tlak nebo léky proti bolesti.

Alternativy nemáme, ale hledáme je

Výše zmíněné italské firmy (Itálie je největším producentem v Evropě) usilovně pracují na tom, aby diverzifikovaly své zdroje, ne u všech léků je to ale možné. U dalších je to zase drahé.

Belgie, která je v rámci Evropské unie rovněž významným producentem, minulý měsíc přišla s návrhem společné evropské iniciativy pro nalezení řešení. Tu by podle Politica mohla a měla navrhnout i Evropská komise.

Zásobování léky není jediný aspekt potenciálního konfliktu o Tchaj-wan, který by mohl v případě jejího vypuknutí na Evropany bezprostředně dolehnout.

Tchaj-wan je největším světovým producentem čipů a případný výpadek dodávek z této země by měl kritický dopad na světový trh s elektronikou.

Napadení Tchaj-wanu může ochromit celý svět

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám