Hlavní obsah

Ebola se vrací, protože přetrvává v semeni, ale už není mezinárodní hrozbou

– Ženeva

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že ebolu již nepovažuje za mezinárodní zdravotní hrozbu, i když se nedávno objevily nové případy. Ředitelka organizace Margaret Chanová ale v Ženevě zdůraznila, že v západní Africe je třeba zachovat velkou ostražitost. Od roku 2013 toto virové onemocnění právě tam zabilo na 11 000 lidí.

Foto: Reuters

Klinika, kde jsou v Libérii v karanténě nakažení ebolou.

Článek

O viru eboly lékaři vědí, že dlouho přežívá v semeni některých mužů, kteří chorobou trpěli a vyléčili se. „Ohledně vytrvalosti viru nyní víme, že u některých mužů zůstává rok až 15 měsíců,” vysvětlil podle agentury Reuters expert WHO Bruce Aylward možný výskyt nových případů.

Také Chanová na tiskové konferenci v sídle WHO připustila, že se v západní Africe nové případy nejspíš ještě objeví: „Hrozba mezinárodního šíření choroby je ale již slabá a země jsou nyní s to reagovat tak, že případy zůstanou izolované a rychle řešené.”

Ebola se začala šířit v prosinci 2013 nejprve v Guineji. Posléze zasáhla i Sierru Leone a Libérii a několik případů se objevilo rovněž v Nigérii a Mali. Pacienti, kteří se ebolou nakazili v Africe, nemoci podlehli také v USA a ve Španělsku. Celkem se nakazilo přes 28 600 lidí.

Kromě více než 11 300 obětí na životech zasadila epidemie těžkou ránu i místním zdravotnickým systémům i celému hospodářství západní Afriky. Jednalo se o nejhorší epidemii eboly v zaznamenaných dějinách.

WHO v posledních měsících dvakrát ohlásila ukončení epidemie, ale vždy se poté objevily nové případy, i když jen izolované. Naposledy guinejská vláda 17. března oznámila, že testy u dvou lidí v zemi prokázaly přítomnost eboly.

Reklama

Související témata:

Související články

Sierra Leone hlásí další úmrtí na ebolu

Jen pár hodin poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek vyhlásila konec epidemie eboly, potvrdily úřady v Sieře Leone nový případ úmrtí na tuto...

Výběr článků

Načítám