Hlavní obsah

ČR je mezi zeměmi, které odsoudily nasazení ruských žoldnéřů v Mali

– Paříž/Bamako

Patnáct zemí včetně České republiky, Francie a Británie odsoudilo nasazení ruských žoldnéřů z Vagnerovy skupiny v Mali. Obvinily současně Ruskou federaci, že poskytuje materiální a logistickou podporu Vagnerově skupině. Text zveřejnilo francouzské ministerstvo zahraničí.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzští vojáci v Mali v oblasti Gurmy

Článek

„Tvrdě odsuzujeme rozmístění žoldnéřů na malijském území”, uvedly v prohlášení Francie, Británie, Kanada, ČR, Německo, Itálie a dalších devět zemí. Podle nich by mohli „dále zhoršit bezpečnostní situaci v západní Africe,“ která se potýká s řáděním džihádistických skupin. Taky by mohlo „vést ke zhoršení situace v oblasti lidských práv v Mali a ohrozit dohodu o míru.

Země vyzvaly Rusko, aby se vrátilo k „zodpovědnému a konstruktivnímu počínání” v západní Africe. Rusko ovšem popírá jakékoli vazby s Vangerovou skupinou., které postupně působila na východě Ukrajiny, v Sýrii, Libyi, Mozambiku, Súdánu a Středoafrické republice.

Česká republika je mezi signatáři, protože její vojáci působí v rámci stabilizační mise OSN MINUSMA i v evropské misi EUTN, která má na starosti výcvik místních příslušníků ozbrojených sil. Do operace Takuba jsou zapojeny příslušníci 601. skupiny speciálních sil.

Podle nejmenovaného francouzského představitele západní síly v Mali zaznamenaly signály, které svědčí o brzkém nasazení Vagnerovy skupiny v zemi. Na letišti v Bamaku vznikly struktury, které umožňují přijetí velkého počtu žoldnéřů, a západní síly zaregistrovaly přítomnost velitelů skupiny v africké zemi.

Mali upřednostnilo ruské žoldnéře

Signatáři vyjádřili „hlubokou lítost“, že vláda Mali “využívá omezené veřejné prostředky, aby zaplatila zahraniční žoldnéře místo toho, aby podpořila malijské armádní síly”.

Mali se k prohlášení nevyjádřilo, ale už dříve představitelé malijské přechodné vlády uvedli, že mají právo si svobodně zvolit, s kým spolupracovat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Mali má právo se samo rozhodnout, jak si zajistí bezpečnost.

Francie ukončí příští rok misi proti islámským radikálům v Africe

Svět

Již dříve Paříž uvedla, že by nasazení ruských žoldnéřů nebylo slučitelné s jejím dalším působením v tomto západoafrickém státě. Vagnerovci jsou obviňováni z porušování lidských práv, zejména ve Středoafrické republice i z mimosoudních poprav. V polovině prosince Evropská unie kvůli vagnerovcům přerušila svou výcvikovou misi ve Středoafrické republice. Brusel také uvalil sankce na lidi a firmy spojené s ruskými žoldnéři.

Boj s islamisty

Mali chce využít jednotky Vagnerovy skupiny pro boj s islamistickými radikály. V bojích se angažuje také Francie, která však letos oznámila, že v příštím roce ukončí operaci Barkhane. Její vojáci se stáhli už ze seberu země a bude pokračovat jen ve v misi Takuba, které je zaměřena čistě proti teroristickým uskupením operujícím v Mali i sousedních zemích.

Čeští vojáci v Mali pokračují. I po převratu

Domácí

Důvodem je nejen nákladnost mise, které v blízkém horizontu neslibuje úspěch, ale také puč v Mali. Setrvávání francouzských sil by vytvářelo dojem, že Paříž podporuje pučisty. Nové vedení Mali nechalo zahraniční vojáky v zemi působit.

Patnáct signatářů také vyzvalo přechodnou vládu, aby podnikla reformy, obnovila ústavní pořádek připravila volby, jak se zavázala lidu, ECOWAS a mezinárodnímu společenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám