Hlavní obsah

Čínský ministr zahraničí skončil ve funkci kvůli milence a dítěti v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Peking letos v červenci oznámil, že čínský ministr zahraničí Čchin Kang končí a na místo se vrací jeho předchůdce Wang I, bylo to nečekané. Vysvětlení, s nímž nyní přišel list Wall Street Journal (WSJ) je ale možná ještě pozoruhodnější. Čchin měl předtím jako velvyslanec ve Spojených státech milenku, která mu porodila dítě. Když pak aféra vyšla najevo, musel ministerský post opustit už po sedmi měsících, píše deník.

Foto: Profimedia.cz

Čínský exministr zahraničí Čchin Kang s moderátorkou Fu Siao-tchien

Článek

Zpráva listu WSJ nezmiňuje identitu ženy ani dítěte, a není tak jasné, zda Čchina coby čínského ambasadora ve Washingtonu okouzlila občanka USA, Číny, případně nějaké jiné země.

Už v červenci se ale objevily spekulace, že se nyní sedmapadesátiletý čínský diplomat zapletl se čtyřicetiletou moderátorkou Fu Siao-tchien.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Čínský exministr zahraničí Čchin Kang

Ta pracuje pro čínskou státní televizi Phoenix Television, jenže například podle webu Asia Sentinel panuje podezření, že pohledná moderátorka je dvojitou agentkou a může být napojená i na britské tajné služby.

Podle interního dokumentu Pekingu byl Čchin z ministerské funkce sesazen kvůli „problémům s životním stylem“, což bývá eufemismus čínských úřadů pro sexuální skandály, podotkl WSJ.

Dodal, že vyšetřování ohledně toho, zda románek nepředstavoval hrozbu pro čínskou národní bezpečnost, dosud neskončilo.

Foto: Profimedia.cz

Moderátorka Fu Siao-tchien

Čchin podle deníku s vyšetřovateli spolupracuje. Jeho konci v ministerské funkci předcházelo několikatýdenní období, kdy se neobjevil na veřejnosti, což tehdy neuniklo pozornosti světových médií.

Navzdory odvolání z ministerské funkce zůstává Čchin jedním z pěti členů takzvané Čínské státní rady, což je v tamní hierarchii vysoký post. Není však jasné, jaký vliv na jeho osud může mít stále probíhající vyšetřování.

Čchin byl oficiálně čínským ministrem zahraničí od 30. prosince 2022 do 25. července 2023. Velvyslancem Pekingu ve Washingtonu byl od roku 2021 do konce roku 2022.

Stejně jako v létě Čchin nyní zmizel čínský ministr obrany Li Šang-fu. Také on se již dlouho neobjevil na veřejnosti a dosavadní zprávy naznačují, že by mohl být vyšetřován pro podezření z korupce.

Jak Čchin tak Li přitom byli považováni za důvěrníky a blízké spojence prezidenta Si Ťin-pchinga.

Čína nahradila zmizelého ministra zahraničí. Povolala jeho předchůdce

Svět

Čínský ministr obrany zmizel, několik týdnů se neobjevil na veřejnosti

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám