Hlavní obsah

Čínský ministr obrany zmizel, několik týdnů se neobjevil na veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský ministr obrany Li Šang-fu se už více než dva týdny neobjevil na veřejnosti. Kvůli tomu se tak začalo spekulovat o jeho možném odvolání z funkce, což bylo navíc umocněno náhlým zrušením jeho schůzky ve Vietnamu. Informuje o tom agentura Reuters, která uvedla, že dle některých médií má být čínský vysoce postavený představitel dokonce vyšetřován.

Foto: Profimedia.cz

Čínský ministr obrany Li Šang-fu

Článek

Agentura Reuters s odkazem na zdroje obeznámené se situací uvedla, že se 65letý Li Šang-fu v posledních týdnech nedostavil na schůzky s vedoucími představiteli obrany Vietnamu a Singapuru.

Naposledy byl navíc viděn 29. srpna v Pekingu, kde přednesl hlavní projev na bezpečnostním fóru s africkými zeměmi.

List The Financial Times uvedl, že se americká vláda domnívá, že je Li předmětem vyšetřování a že byl zbaven veškerých funkcí ministra obrany.

Deník The Wall Street Journal pak zase informoval o tom, že čínský ministr byl minulý týden převezen k výslechu a odvolán z funkce.

Ani jedna ze zpráv neuvedla, proč by měl být Li vyšetřován. „Neznám relevantní informace,“ řekla tisková mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ningová na otázku, zda k vyšetřování ministra došlo.

Liovo zmizení přitom přišlo jen krátce poté, co Čína v červenci vyměnila ministra zahraničí Čchin Kanga, který se před výměnou také delší dobu neobjevil na veřejnosti.

Změny v poslední době však doznalo i vedení raketových sil Lidově osvobozenecké armády. Vyměněni byli na konci července generál Li Jü-čchao společně s jeho zástupcem Liou Kuang-pinem.

„Nejdříve zmizel ministr zahraničí Čchin Kang, pak velitelé raketových sil a teď se ministr obrany Li Šang-fu už dva týdny neobjevil na veřejnosti. Kdo vyhraje tenhle závod o nezaměstnanost? Čínská mládež, nebo Siův kabinet?“ napsal na sociální síti X velvyslanec USA v Japonsku Rahm Emanuel.

Tyto kroky přitom vyvolaly u analytiků a diplomatů otázky ohledně nedostatečné transparentnosti čínského vedení v době, kdy čínská ekonomika zpomaluje a její vztahy s konkurenční velmocí Spojenými státy se kvůli řadě problémů zhoršily.

Nepřítomnost ministra obrany sledují zvláště pozorně právě USA, které proti němu v roce 2018 zavedly sankce za nákup ruských stíhaček SU-35 a ruského protivzdušného systému S-400.

Čínští představitelé opakovaně uvedli, že chtějí, aby tyto sankce byly zrušeny, což by podle nich usnadnilo jednání mezi armádami obou stran.

Americký ministr obrany Lloyd Austin se v červnu během obranné konference v Singapuru pokusil s Liem jednat, ale nedostal se dál než k podání ruky.

Čínský ministr obrany byl do své funkce jmenován letos v březnu, jeho hlavní expertizou je přitom obranná diplomacie, bojovým jednotkám totiž nevelí.

Čistky v Číně. Si Ťin-pching vyměnil dva velitele elitní jednotky

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám