Hlavní obsah

Čínský lékař už loni varoval před koronavirem. Byl obviněn z šíření falešných zpráv

Peking

Jeden z lékařů v čínském Wu-chanu se snažil varovat své kolegy, když loni v prosinci zaregistroval sedm případů nákazy neznámým koronavirem. Čínská policie ale oftalmologa Li Wen-lianga obvinila z šíření falešných zpráv a vyzvala ho, aby ukončil „nelegální aktivity”. Teprve později v lednu se vláda lékaři, který se virem taktéž nakazil, omluvila.

Foto: Reuters

Číňanky při výrobě zařízení pro testování na nákazu koronavirem 2019-nCoV

Článek

Na nový koronavirus zemřelo v Číně 426 lidí, další dva pak na Filipínách a v Hongkongu. Nakažených je více než 20 600 – převážná většina z nich pochází z Číny. Podle expertů se nákaza rozšířila pravděpodobně z tržnice s mořskými plody a dalšími zvířaty ve Wu-chanu.

Přes 20 tisíc nakažených. Čína vede všelidovou válku s koronavirem

Svět

V ústřední nemocnici, kde oční lékař Li Wen-liang pracuje, bylo koncem loňského roku umístěno do karantény sedm lidí, kteří údajně prodávali nebo nakupovali na zmíněném trhu.

Li 30. prosince poslal zprávu svým lékařským kolegům v diskusní skupině, ve které je varoval před možným propuknutím epidemie a radil jim, aby nosili ochranné oblečení a pomůcky.

Návštěva policistů

O čtyři dny později ale Lia navštívili policisté a obvinili ho z šíření falešných zpráv a rušení veřejného pořádku. „Pokud budete tvrdohlavě pokračovat v ilegálních aktivitách, budete povolán ke spravedlnosti – rozumíte?“ stálo v dokumentu, který musel Li podepsat.

Foto: Arek Rataj, ČTK/AP

Kontrola cestujících, kteří přiletělu z Wu-chanu do francouzského Marseille.

V prvních lednových týdnech úřady ve Wu-chanu tvrdily, že koronavirem se mohou nakazit pouze osoby, které se dostanou do kontaktu s infikovanými zvířaty. Žádná opatření na ochranu lékařů proto nezavedly. Až později, kdy nakažených rychle přibývalo, úřady Wu-chan uzavřely.

Koncem ledna, kdy už se o šíření nákazy ve Wu-chanu a okolních oblastech provincie Chu-pej vědělo po celém světě, lékař zveřejnil na sociální síti Weibo kopii dokumentu obviňujícího ho z šíření poplašných zpráv.

Pozdní omluva čínských úřadů

Čínské nejvyšší vedení s velkým zpožděním přiznalo závažné systémové nedostatky v reakci země na propuknutí epidemie. Stálý výbor politbyra Komunistické strany Číny vyzval ke zlepšení systému řešení podobných mimořádných událostí. Nařídil rovněž přísně zakročit proti nelegálním trhům, kde se prodávají divoce žijící zvířata.

"Vzhledem k chybám a nedostatkům (...) musíme zlepšit náš národní systém řešení mimořádných událostí a posílit naše schopnosti poradit si s naléhavými a nebezpečnými úkoly," uvedl podle BBC stálý výbor politbyra vládnoucí komunistické strany. "Je nutné zvýšit dozor nad trhy a rezolutně zakročit proti nelegálnímu obchodování s volně žijícími živočichy," dodal.

Sám byl nakažen

Pro Lia tím ale problémy neskončily. Týden po návštěvě policistů ošetřoval oftalmolog ženu trpící zeleným zákalem. Netušil, že je novým koronavirem infikovaná.

Jak lékař popsal na síti Weibo, 10. ledna začal kašlat, další den měl horečku a o dva dny později byl hospitalizován. Také jeho rodiče onemocněli a byli převezeni do nemocnice. Na koronavirus byl Li testován několikrát, pokaždé byly výsledky negativní.

Belgičan z letadla, v němž se vraceli i evakuovaní Češi, je nakažený koronavirem

Evropa

Až 30. ledna napsal Li na sociální síti novou zprávu. „Dnes přišly výsledky dalších testů a jsou pozitivní, konečně jsem byl diagnostikován.“ Ke zprávě připojil tzv. smajlíka zobrazujícího psa s očima v sloup a vyplazeným jazykem.

Na zprávu reagovaly tisíce diskutérů a vyjadřovaly lékaři podporu. „Doktor Li Wen-liang je hrdina,“ psal jeden z nich a vyslovil přitom obavy, co tento příběh vypovídá o jeho zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám