Hlavní obsah

Čínského ministra obrany Li Šang-fua zbavili funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský ministr obrany Li Šang-fu, který se bez udání důvodů téměř dva měsíce neobjevil na veřejnosti, byl odvolán z funkce. Oznámila to čínská státní televize CCTV. Bývalý čínský ministr zahraničí Čchin Kang zároveň nově přišel i o vlivnou funkci jednoho z pěti členů Čínské státní rady, informovala agentura Reuters s tím, že o osudu obou politiků rozhodoval hlavní parlamentní výbor.

Foto: Caroline Chia, Reuters

Odvolaný čínský ministr obrany Li Šang-fu na archivním snímku

Článek

Li, který stanul v čele resortu obrany letos v březnu, nebyl na veřejnosti spatřen od svého projevu z 29. srpna, kdy v Pekingu přednesl hlavní projev na bezpečnostním fóru s africkými zeměmi.

Deník The Wall Street Journal (WSJ) později informoval, že Li byl vyslýchán. List však tehdy neuvedl, z jakého důvodu byl ministr k výslechu odveden.

Agentura Reuters připomněla, že Li byl před březnovým nástupem do ministerské funkce šéfem armádní zásobovací jednotky.

Spojené státy na něj v roce 2018 uvalily sankce za nákup zbraní od ruského hlavního vojenského exportéra, společnosti Rosoboronexport.

Čína opakovaně vyzývala, aby Washington tyto sankce zrušil, a usnadnil tak rozhovory mezi čínskou a americkou armádou.

Prezidentovi spojenci v úzkých

Nyní se Li stal druhým členem čínské vlády, který letos bez většího oficiálního vysvětlení předčasně skončil ve funkci - Čchin musel ministerské křeslo opustit v červenci.

Oficiálně to nebylo blíže zdůvodněno, podle WSJ měl ženatý Čchin ještě jako čínský velvyslanec milenku, která mu porodila nemanželské dítě.

V této souvislosti se spekulovalo o moderátorce Fu Siao-tchien, u níž panovalo podezření z napojení na britské tajné služby.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by zmizení Čhina a Liho signalizovalo změnu v čínské zahraniční či obranné politice, ačkoliv obojí vyvolalo otázky o odolnosti prezidenta a lídra vládnoucí komunistické strany Si Ťin-pchinga,“ napsala agentura AP v narážce na to, že oba odvolaní ministři byli považováni za blízké spojence čínského lídra.

Čínský ministr zahraničí skončil ve funkci kvůli milence a dítěti v USA

Svět

Čínský ministr obrany zmizel, několik týdnů se neobjevil na veřejnosti

Svět

Reklama

Související témata:
Li Šang-fu

Výběr článků

Načítám