Hlavní obsah

Čínské vesnice svírá strach. Z farmy uplavalo přes 70 krokodýlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé vesnic okolo jihočínského města Mao-ming zažívají perné dny poté, co při záplavách z tamní krokodýlí farmy uplavalo více než sedmdesát těchto nebezpečných plazů. Ze zveřejněných videí je patrné, že zvířata doplavala až do obydlených oblastí. Zhruba polovinu uprchlých krokodýlů se už podařilo dopadnout, oznámily ve čtvrtek tamní úřady s tím, že nebezpečí stále trvá.

Z krokodýlí farmy v Číně uprchly při záplavách desítky krokodýlů.Video: AP

 
Článek

Varování platí zejména pro obyvatele vesnice Pcheng-cchun, která se nachází v blízkosti krokodýlí farmy, odkud zvířata prchla.

Krokodýli zatím nikoho nezabili ani nezranili, úřady ale vyzvaly místní obyvatele, aby co nejméně vycházeli ven a drželi se dál od vodních ploch.

„Je to momentálně pod kontrolou, ale množství krokodýlů, které uprchlo, je poměrně vysoké,“ citoval podle BBC státní list Dazhong Daily místního úředníka z odboru pro řešení mimořádných situací.

Podle webu China Daily jde o krokodýly siamské, jejichž délka může přesahovat tři metry. V divočině je přitom krokodýl siamský velmi vzácný a patří ke kriticky ohroženým druhům.

Do pátrání po uprchlých plazech se zapojila zhruba tisícovka lidí včetně policistů, hasičů a milicionářů. Snaží se přitom mimo jiné odčerpávat vodu z místních jezer a zatopených ploch.

Záplavy v oblasti způsobil tajfun Haikui, který kromě Číny zasáhl také území Hongkongu, Tchaj-wanu a Japonska. Jen v jižní Číně přitom živel připravil o život sedm lidí.

Žena zázračně přežila útok krokodýla, svíral ji hodinu a půl

Koktejl

Indonéský rybář se již 26 let kamarádí se čtyřmetrovým krokodýlem

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám