Hlavní obsah

Indonéský rybář se již 26 let kamarádí se čtyřmetrovým krokodýlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než čtvrtstoletím vzniklo v indonéském městě Bontang na východním pobřeží ostrova Borneo velmi neobvyklé přátelství. Místního rybáře si oblíbila tehdy malá krokodýlí samička, která je dnes již nedílnou součástí komunity místních obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětapadesátiletý rybář, jenž vystupuje pod jménem Ambo, je v Indonésii v podstatě celebritou. Na sociální sítě totiž dává příspěvky se čtyřmetrovou krokodýlí samicí Riskou, která jej považuje za nejlepšího kamaráda.

Když Ambo na Risku před 26 lety narazil poprvé, měřila jen něco kolem jednoho metru, a když plavala kolem jeho lodi, tak si jí vlastně ani nevšiml. Po chvíli však zpozoroval, že se za ním Riska vydala, a tak jí do vody hodil něco k snědku. „A od té doby to dělá pořád,“ vysvětlil Ambo před pár lety na indonéském webu Kompas.

Po tolika letech je však jejich přátelství nejen oboustranné, ale také velmi pevné. „Když ji dva nebo tři dny nevidím, tak ji jdu hledat, popisuje Ambo s tím, že dnes Risku bere v podstatě již jako vlastní dítě.

Když tedy někdy musí na delší dobu někam odjet, vždy Risce zajistí „hlídání“ z řad dalších místních rybářů, a ti jí tak vždy hodí něco k snědku z vlastních úlovků. Díky tomu tak je dnes Riska již součástí širší komunity místních obyvatel a lidé ji považují za svého ochránce.

Stále ve střehu

Riska obvykle připluje k loďce a jako správný domácí mazlíček vyžaduje pohlazení. Ale připlouvá také tehdy, když má hlad, a proto jí Ambo obvykle hodí do vody tři kuřata.

Ovšem i po těch letech se má stále na pozoru. „Ten strach tam pořád je,“ nedělá ze sebe Ambo hrdinu, protože si uvědomuje, že se pořád nachází v bezprostřední blízkosti čtyřmetrového krokodýla. „Ale už moji předkové věřili, že se člověk může s krokodýly i jinými zvířaty spřátelit, jako by byli příbuzní,“ nabízí Ambo jedno z možných vysvětlení tohoto mimořádného přátelství.

Žena ukradla aligátora ještě jako vajíčko. Po 20 letech se vrátil do zoo

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám