Hlavní obsah

Číňanům umírají populární osobnosti. Covidová čísla nějak nesedí, všímají si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V Číně v posledních týdnech zemřelo mnoho známých osobností, herců, zpěvaček i sportovců. Nebyli to jen senioři, ale také lidé v produktivním věku. Obvykle bylo zveřejněno, že podlehli nemoci, ale nebylo uvedeno jaké, což umocnilo pochybnosti o skutečném počtu obětí současné vlny covidu, upozornil v pátek list The Guardian.

Čínské nemocnice praskají ve švech, pacienti s covidem leží na chodbáchVideo: Reuters

 
Článek

Na nový rok zemřel 83letý Kung Ťin-tang, známý ze sitcomu Kangova rodina, kde ztvárnil hlavu rodiny. Už minulý rok zaskočil fanoušky opery náhlý skon teprve čtyřicetileté sopranistky Čchu Lan-lan, která vystupovala při slavnostním zahájení pekingské letní olympiády a aranžovala písně pro film Sbohem, má konkubíno. Podlehla nemoci, ale nebylo uvedeno jaké. Objevily se však zprávy, že mělo jít o komplikace provázející covid.

Náhle zemřel ve věku 54 let na konci roku také oceňovaný filmový režisér Wang Ťing-kuang i 84letý scenárista filmu Zavěste červené lucerny Ni Čen a 2. ledna ve věku 87 let zesnul i bývalý novinář a profesor Chu Fu-ming. V sedmatřiceti dodýchal také bývalý fotbalista Wang Žou-ťi, u něhož byl jako příčina uveden koronavirus.

Jen 22 obětí? Pochybností přibývá

Čínské oficiální údaje o pouhých 22 obětech covidu-19 od prosince tak vyvolávají pochybnosti, jaká je realita, když se před krematorii tvoří fronty. List The Guardian připomněl, že po uvolnění proticovidových opatření byl změněn způsob vyhodnocování, kdo zemře na covid. Do statistiky se nyní zahrnují jen lidé, u nichž test aktuálně prokázal covid-19 a zemřeli na zápal plic nebo jejich selhání.

V čínských nemocnicích se hromadí nakažení koronavirem. Peking už to neřeší

Svět

Podle čínských médií zemřelo jen mezi 21. a 26. prosincem 16 předních vědců a inženýrů. U žádného nebyla zveřejněna příčina úmrtí, ale to nezbránilo spekulacím.

„Zemřel taky na zlé nachlazení?“ ptal se v komentáři pod článkem o Niově smrti jeden z čtenářů.

Foto: Reuters

Pohřební síň v Šanghaji. Přítomnost lidí v ochranných oděvech poukazuje na oběti infekce.

„Mnoho veřejně známých osobností zemřelo. A mnoho z nich odešlo mladých,“ napsal už minulý měsíc influencer Chaj-šang. „Tato úmrtí byla zveřejněna, ale je pořád ještě mnoho dalších obyčejných lidí, kteří trpěli a zemřeli, a nebylo to zveřejněno on-line.“

Jeden z diskutujících na mikroblogu Weibo dodává: „Ať už jsou to akademici, celebrity nebo moji příbuzní a přátelé, mám pocit, že umírá mnoho lidí, ale experti dál tvrdí, že tomu tak není.“ Mnozí uživatelé sociálních sítí zpochybňují zveřejněné počty obětí a požadují přesná data.

Foto: Staff, Reuters

Nemocnice v Šanghaji, kde řádí covid.

Zoufalá situace v nemocnicích

Stanice BBC zase hovořila s Číňany, kteří si stěžují na zoufalou situaci v nemocnicích a nedostatek léků. „Nebyla tam postel, nebyl tam dýchací přístroj, nebylo tam žádné zdravotnické vybavení,“ uvedl Čchen, které nechtěl sdělit celé jméno, o situaci v nemocnici Čhao-jang v Pekingu, kam převezl svého nemocného 85letého otce.

Nakonec do odvezl do jiné nemocnice, kde přes protekci získal pro otce lůžko, takže se zotavil, ale bojí se případné opakované nákazy: „Epidemie se vrátí.“

Šestadvacetiletá žena ze Šanghaje upozornila, že covid není žádné běžné nachlazení. Nakazila se její kamarádka: „Myslela jsem, že to bude jako dostat rýmu, ale bylo to mnohem horší.“

KOMENTÁŘ: Čína v bludném covidovém kruhu – Alex Švamberk

Komentáře

WHO vyzvala Čínu, aby poskytovala úplné informace o šíření koronaviru

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám