Hlavní obsah

Číňané zadrželi v Tibetu 953 lidí, stovky jich půjdou před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/SAN FRANCISCO

Čínská policie při březnových nepokojích v Tibetu zadržela 953 lidí. Na více než čtyři stovky zadržených úřady vystavily zatykač, takže je čeká trestní stíhání a zřejmě i soud. Ve středu to uvedl předseda čínské Tibetské autonomní oblasti Čhampa Phüncchog. Protesty přitom pokračují Patnáct tibetských mnichů narušilo ve středu cestu zahraničních novinářů.

Foto: Reuters

Tibetští mniši na tiskové konferenci v Lhase

Článek

Čína z nepokojů v Tibetu a přilehlých čínských provinciích obviňuje dalajlámu a jeho příznivce. Při protičínských nepokojích, které začaly 10. března a byly největší za posledních dvacet let, zahynulo podle čínských úřadů 22 lidí, exilové tibetské kruhy ale uvádějí 140 obětí. Čínská policie přiznala střelbu do demonstrantů, kteří podle nich lynčovali Číňany v Tibetu.

Mniši v lamaistickém klášteře Labrang v provincii Kan-su na severozápadě země přiběhli z klášterní budovy ke skupině dvaceti čínských a zahraničních novinářů, kteří jsou na čínskými úřady připravené cestě po Tibetu. "Dalajlama se musí vrátit do Tibetu. Nepožadujeme nezávislost Tibetu, chceme jen lidská práva, která nyní nemáme," řekl jeden z mnichů novinářům. Agentura Nová Čína potvrdila, že mniši návštěvu novinářů přerušili, ale napsala, že exkurze médií pokračovala dále.

Není to první podobný případ, již koncem března skupina buddhistických mnichů v Lhase narušila tiskovou konferenci v klášteře. Obvinila Čínu z porušování náboženské svobody a z falšování informací o nepokojích v Tibetu.

Terčem protestů je olympijská pochodeň

Čínský zásah vyvolal celosvětové protesty aktivistů bojujících za lidská práva i bojovníků za svobodu Tibetu. Terčem protestů je především olympijský oheň. Narušeny byly štafety olympijské pochodně v Londýně, Paříži a očekávají se i protesty v San Francisku, kde už zkrátili středeční pouť pochodně o čtvrtinu. V pondělí už aktivisté vyvěsili na most Golden Gate transparenty žádající svobodu pro Tibet.

V pátek bude v Číně jednat Mezinárodní olympijský výbor. Podle jeho předsedy Jacquese Rogga se zvažuje i zrušení štafety po světě , ale není jasné, zda by se týkalo už letošních her nebo až příštích. Číňané nechtějí cestu zrušit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám