Hlavní obsah

Číňan měl zastrašovat kanadského poslance. Země si vyhostily diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská konzulka Jennifer Lalondová musí opustit Šanghaj. Oznámilo to v úterý čínské ministerstvo zahraničí v reakci na dřívější krok kanadské vlády, která rozhodla o vyhoštění čínského diplomata v Torontu.

Foto: Fred Thornhill, Reuters

Kanadský konzervativní poslanec Michael Chong

Článek

„V reakci na nerozumné kanadské kroky se Čína rozhodla uplatnit reciproční protiopatření,“ oznámila v úterý čínská diplomacie s tím, že si vyhrazuje právo na „další reakci“. Podle agentury AP musí Lalondová, vedoucí kanadského konzulátu v Šanghaji, odletět z Číny do soboty.

Vzkaz autoritářům

Den předtím vláda kanadského premiéra Justina Trudeaua rozhodla o vyhoštění čínského diplomata Čao Weje.

Ten měl podle kanadského listu The Globe and Mail zastrašovat kanadského opozičního poslance Michaela Chonga, který dlouhodobě kritizuje přístup čínských úřadů k etnické menšině Ujgurů.

Útoky Ujgurů v Číně stály život 96 lidí, oznámily úřady

Svět

Konzervativec Chong v parlamentu například inicioval návrh, aby Kanada prohlásila čínskou politiku vůči Ujgurům za genocidu.

Čína podle The Globe and Mail, který se odvolal na informace kanadské tajné služby CSIS z roku 2021, také zjišťovala informace o poslancově rodině, která žije v Hongkongu.

„Nebudeme tolerovat žádné zahraničí vměšování,“ zdůraznila Mélanie Jolyová, kanadská ministryně zahraničí. „Doufám, že je to jasný vzkaz autoritářským státům, že podobné chování je zcela neslučitelné s prací diplomata v této zemi,“ podtrhl Chong.

Anonymní zdroj prozradil kanadským médiím, že Čao se provinil tím, že „sbíral informace“ týkající se Chonga a jeho rodiny. Ty pak podle něj mohly teoreticky být použity, aby z něj Číňané učinili „odstrašující příklad“ pro své kritiky.

Politická hra?

„Hlavní důvod, proč Kanada učinila tato nepodložená obvinění vůči Číně, je, že posiluje svou strategickou spolupráci s USA,“ podotkl Li Chaj-tung z pekingské Čínské univerzity pro zahraniční vztahy s odkazem na rostoucí americko-čínskou rivalitu.

Podle něj by mohlo vyhoštění diplomatů znamenat začátek série dalších vzájemných protiopatření.

„(Čao) se zřejmě stal obětí politického boje: (vládní) liberálové ho obětovali, aby (opozičním) konzervativcům dokázali, že dokážou být vůči Číně tvrdí,“ napsal komentátor Arnaud Bertrand.

Spojené státy tlumí kritiku Indie. Hodí se jim proti Číně

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám