Hlavní obsah

Čína zaměřila zbraňový radar na naši loď, stěžuje si Japonsko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Japonsko v úterý podalo v Číně diplomatickou stížnost proti údajnému zaměření čínského zbraňového radaru na jeho loď. Incident se měl udát ve sporných vodách u ostrovů Senkaku (čínsky Ťiao-jü).

Foto: 11th Regional Coast Guard Headquarters-Japan Coast Guard/Handout, Reuters

Lodě japonské pobřežní stráže a čínského námořnictva ve Východočínském moři.

Článek

„Třicátého ledna bylo proti doprovodné obranné lodi japonského námořnictva ve Východočínském moři namířeno zařízení vypadající jako radar pro řízení palby,“ citovala BBC japonského ministra obrany Icunoriho Onoderu. Ten také potvrdil, že Tokio si kvůli tomu v úterý stěžovalo v Pekingu.

Podle Onodery byl stejný radar o pár dnů dříve zaměřen i proti japonskému vojenskému vrtulníku v oblasti. „Zaměření takového radaru je velmi neobvyklé. V případě nějakého chybného kroku by mohla nastat velice nebezpečná situace,“ varoval japonský ministr.

Oblast kolem Senkaku/Ťiao-jü  je bohatým lovištěm ryb a možná i zásobárnou ropy. Japonsko a Čína se přou o ostrůvky dlouhé roky. Kromě nich si ale nároky na ně činí i Tchaj-wan. Spor se přiostřil loni, když Japonsko uvedlo, že tři největší ostrovy odkoupí od soukromého majitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám