Hlavní obsah

Čína varuje před konfliktem s USA, pokud Washington nezmění kurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nový čínský ministr zahraničí Čchin Kang na své první tiskové konferenci v úterý varoval, že USA a Čína míří k nevyhnutelnému konfliktu, pokud Washington nezmění svůj přístup. Zdůraznil, že Peking bude usilovat o sjednocení s Tchaj-wanem, a hájil posilující vztahy Číny s Ruskem.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Nový čínský ministr zahraničí Čchin Kang četl z čínské ústavy

Článek

„Jestliže USA nesešlápnou brzdu a budou pokračovat stále rychleji po špatné cestě, tak žádná svodidla nemohou zabránit vybourání a jistě dojde ke konfrontaci a konfliktu,“ řekl Čchin.

USA podle něj zhoršují vzájemné vztahy, přičemž jmenoval několik příkladů. Jedním bylo sestřelení čínského průzkumného balonu, který se pohyboval nad USA. Dalšími jsou vztah k Tchaj-wanu a válka na Ukrajině.

Ta je podle něj hnána „neviditelnou rukou, která využívá ukrajinské krize, aby sloužila geopolitické agendě“. Podle něj se konflikt uměle protahuje a eskaluje.

Incident s balonem se už nikdy nesmí opakovat, vzkázal Blinken Číně

Amerika

Ministr uvedl, že se Peking bude dál snažit o „mírové sjednocení“ s Tchaj-wanem, ale zároveň si ponechá možnost přijmout „všechna potřebná opatření“.

Vyřešení otázky Tchaj-wanu je podle něj jen na čínském lidu a žádná jiná země nemá právo do toho zasahovat.

„Tchajwanská otázka je základem americko-čínských politických vztahů a tato červená linie americko-čínských vztahů se nesmí překročit,“ uvedl.

Čchin zdůraznil, že očekával otázku na Tchaj-wan, a proto s sebou vzal výtisk Ústavy ČLR a přečetl pasáž, kde je Tchaj-wan označen jako nedotknutelná součást Číny.

Ministr zahraničí navázal na pondělní projev prezidenta Si Ťin-pchinga, který odsuzoval utlačování Číny pod vedením USA.

„Západní země pod vedením Spojených států zavedly všestranná omezení, obklíčení a potlačování Číny, což přineslo bezprecedentně vážné výzvy pro rozvoj naší země,“ uvedl Si.

Obhajoba vztahů s Moskvou

Vztahy Pekingu s Moskvou jsou podle něj „příkladem pro globální zahraniční vztahy“. Kotvu v nich představují vztahy vůdců obou zemí. „Pokud budou Čína a Rusko pracovat společně, bude mít svět hnací sílu,“ přiznal Čchin.

„Čím nestabilnějším se stává svět, tím naléhavější je pro Čínu a Rusko, aby své vztahy neustále prohlubovaly,“ dodal.

Zdůraznil, že Čína je silou zajišťující globální stabilitu a prosperitu a inspiruje modernizace na celém světě, zejména na globálním jihu. Podle něj Čína ukázala, že její úspěchy jsou zásahem do mýtu, že modernizace znamená westernizaci.

Čchinovo první vystoupení je chápáno jako stanovení zahraničněpolitické linie pro dalších pět let vlády Si Ťin-pchinga, který byl potvrzen potřetí v čele komunistické strany Číny a ve funkci prezidenta, i když platilo pravidlo, že mandáty mohou být jen dva.

Si Ťin-pching získal třetí funkční období, v nejužším vedení má spojence

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám