Hlavní obsah

Čína se pochlubila energetickou zbraní

Právo, mcm

V jednom okamžiku se indičtí vojáci rozmístění na jednom z himálajských vrcholků cítili zcela zdraví a bdělí. Jejich oči ostražitě sledovaly terén a hledaly známky přítomnosti vojáků jejich souseda, Číny. Pak, během necelé minuty, začali téměř současně všichni zvracet.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jejich těla rychle slábla, a to až tak, že někteří vojáci se sotva dokázali zvednout. A tak raději z prokletého místa uprchli a přenechali terén čínským jednotkám. Nepadl přitom jediný výstřel.

V pohraničním střetu s Čínou padlo dvacet indických vojáků, ani se nestřílelo

Svět

Takto popsal drama, jež se údajně v srpnu odehrálo na indickočínských hranicích, Ťin Cchan-žung, profesor pekingské univerzity Žen-min. Ťin podle listu The Daily Mail nabídl vysvětlení záhadné události: čínští vojáci prý použili zbraň využívající směrovanou energii, která vysokofrekvenčními elektromagnetickými pulzy ovlivňuje teplotu těla a způsobuje tak podráždění a bolest.

Číňané už nějakou dobu takové zbraně vyvíjejí
Tobias Ellwood, šéf obranného výboru britského parlamentu

Podle Ťina proměnili Číňané vrcholek kopce vlastně v jakousi mikrovlnku. „Oni (Indové) to ani nezveřejnili, protože tak uboze prohráli,“ tvrdil profesor. Indická armáda označila Ťinova tvrzení za „falešnou zprávu“. Na Západě ji však jen tak jednoduše nezavrhli. „Číňané už nějakou dobu takové zbraně vyvíjejí,“ řekl Tobias Ellwood, šéf obranného výboru britského parlamentu.

Indie vyrazila do boje proti Číně, zablokovala desítky aplikací

Software

Číňané ovšem nejsou sami, kteří pracují na zbraních se směrovanou energií (ZSE). Spojené státy vyvinuly v roce 2010 svou variantu, tzv. Active Denial System (ADS). Ten byl sice vyslán v roce 2010 do Afghánistánu, nebyl však nasazen v boji.

Není vidět ani slyšet, nová zbraň paralyzuje nesnesitelnou vlnou horka

Amerika

Pokud se zprávy o čínském použití ZSE potvrdí, bude to možná první bojové nasazení zbraně, s níž jsme se mohli dosud setkávat leda tak na stránkách vědeckofantastických románů.

Kde všude se už použily?

Ellwood se s Daily Mailem podělil o podezření, že pomocí ZSE by bylo možné vysvětlit i záhadná onemocnění, zejména u diplomatů USA v Moskvě. Není ale jasné, jak by se ZSE dostala na Kubu, kde diplomaty také postihly nevysvětlené zdravotní problémy, nyní známé jako havanský syndrom.

Záhadné útoky na diplomaty USA byly zřejmě vedeny mikrovlnnou zbraní

Amerika

„To dá rozum, že nepřátelský konkurent, jakým je Čína, testuje takový zbraňový systém v utajení,“ tvrdil Ellwood. Současně odmítl domněnky, že havanský syndrom mohly způsobit pesticidy nebo že se mohlo jednat o psychosomatické onemocnění, či dokonce o projev masové hysterie.

Také CIA vyšetřovala

Důkazy pro použití ZSE nejsou. Ellwood ale poukazuje na nezveřejněné zprávy o onemocněních pro úřady USA. Jednu z nich vypracovala americká Národní akademie věd pro ministerstvo vnitra, které ji odmítlo uvolnit.

Také rozvědka CIA provedla vlastní vyšetřování a prý dospěla k závěru, že k agentům CIA, kteří dostali záhadné onemocnění v Polsku, Austrálii, na Tchaj-wanu a v Gruzii, se přiblížili ruští agenti. Co jim mohli udělat, nebylo řečeno. I tato zpráva totiž zůstává mimo dosah veřejnosti.

Daily Mail také tvrdí, že mikrovlnným zářením „bombardovali“ Rusové celou americkou ambasádu v Moskvě, a to v letech 1953 až 1979. Zdůvodnění se pohybují od domněnky, že se tak aktivoval odposlech na velvyslanectví, až k hypotéze, že Moskva chtěla touto cestou naopak rušit americké odposlechy pomocí zařízení umístěných na střeše ambasády.

MEDUSA a další
Nová americká zbraň se směrovanou energií je známa jako MEDUSA.
Je to zkratka pro Mimořádné odstrašení davu pomocí tichého zvuku.
Zbraň vyzařuje mikrovlny, které se uvnitř hlavy promění v rušivý, nepříjemný zvuk.
Americká Národní bezpečnostní agentura tvrdila, že už v roce 2012 měla nejmenovaná země, snad Rusko, „vysoce výkonnou mikrovlnnou zbraň“.
Zbraň prý dokáže „časem oslabit, zastrašit nebo zabít nepřítele“.

Reklama

Výběr článků

Načítám