Hlavní obsah

Záhadné útoky na diplomaty USA byly zřejmě vedeny mikrovlnnou zbraní

Washington

Při záhadných akustických útocích na americké diplomaty na Kubě a v Číně byly pravděpodobně použity nekonvenční mikrovlnné zbraně. Podle deníku Telegraph to tvrdí odborníci, kteří podivné incidenty vyšetřovali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Všichni byli zpočátku poměrně skeptičtí, ale nyní už je každý (z nás - pozn. red.) přesvědčen, že na tom něco je,“ řekl listu The New York Times Douglas Smith, ředitel střediska pro mozková poranění a jejich nápravu z Pensylvánské univerzity. Vědci se tak nyní přiklánějí k hypotéze, že na Kubě a v Číně mohla být použita zbraň vyvíjená Spojenými státy i Ruskem za studené války.

Akustické útoky nahlásily více než tři desítky diplomatů. Scénář byl vždy stejný: pracovníci ambasád slyšeli intenzivní vysoký zvuk a následně je postihla nevolnost, závratě a silné bolesti hlavy. Podle lékařů měli symptomy otřesu mozku a poškození mozku by mohlo být trvalé.

Útoky začaly v roce 2016

První akustické útoky byly v roce 2016 hlášeny z Kuby. Polovina personálu nově otevřené americké ambasády v Havaně hlásila záhadná slyšení nepříjemně vysoké frekvence, které měly za následek výše popsané potíže. [celá zpráva]

V červnu letošního roku ohlásil stejné potíže také diplomatický sbor Spojených států v Číně. [celá zpráva]

Kubánské i čínské úřady se dušují, že s útoky na diplomaty nemají nic společného. Američané postižené pracovníky ambasád stáhli.

Reklama

Výběr článků

Načítám