Hlavní obsah

Čína opouští nulovou toleranci covidu. Epidemii má za dveřmi

Peking

Čína oznámila, že plánuje zrušit trasovací aplikaci, která sloužila k vyhledávání kontaktů nakažených covidem. Je to další krok na její cestě od nulové tolerance ke koronaviru. Přichází v době, kdy zdravotnické úřady varují před rychlým šířením varianty koronaviru omikron.

Foto: Martin Pollard, Reuters

Testování na covid ve Wu-chanu

Článek

Vládou zavedená aplikace trasující pohyb lidí na základě signálu mobilního telefonu bude podle oficiálního sdělení zrušena v úterý. Podle ní se nejen zjišťovaly kontakty nakažených, ale také identifikovaly osoby, které se pohybovaly v místech s výskytem nákazy. Podle listu The Guardian byla právě tato aplikace pilířem pro prosazování nulové tolerance ke covidu.

Lidé zrušení této aplikace, která má celočínskou platnost, vítají a doufají, že se už nevrátí, i když někteří dávali najevo obavy, jak čínské úřady naloží se získanými daty.

Konec aplikace je dalším krokem v odklonu od politiky nulové tolerance, která vyhnala v posledních týdnech nespokojené Číňany do ulic k nezvykle silným protestům. Skončilo se s uzavíráním celých čtvrtí, nakažení mají sami jít jen do domácí karantény a nejsou uzavřeni ve specializovaných zařízeních a omezilo se i testování. Před zbylými testovacími středisky v Šanghaji se ale tvořily dlouhé fronty.

Čínské televize cenzurují diváky v Kataru. Nemají totiž roušky

Zahraniční

Rychlé šíření omikronu a nedostatek léků

Podle oficiálních údajů sice počet nakažených klesá, což ale souvisí především s omezením testování. Skutečný počet nakažených zřejmě ve skutečnosti přibývá. V neděli čínský expert na nakažlivé choroby Čong Nan-šan varoval, že se varianta omikron „rychle šíří“ a jeden člověk může nakazit 22 dalších.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Strážný kancelářské budovy v Pekingu s teploměrem.

Obavy umocňuje nízká úroveň proočkovanosti starší populace. Rychlá změna pravidel podle některých může vyvolat problémy. Už nyní se objevují zprávy, že místy chybějí testy a nejsou k dispozici léky.

„Nemohl jsem si koupit žádné léky a před lékárnami byly dlouhé fronty,“ řekl agentuře 30letý Li, který měl původně strávit jako nakažený pět dní v nemocnici Pao-tingu na severu Číny, ale byl propuštěn do domácí péče. Zatímco ibuprofen byl k mání, místní bylinkový lék proti horečce a kašli Lianhua Qingwen (LHQW) vyráběný od roku 2003 není k mání.

Přesun zdravotníků na ARO

Po celé Číně se kvůli šíření koronaviru přesouvá 300 000 doktorů a sester na jednotky intenzivní péče, protože panují obavy, že přibude i lidí s vážnými komplikacemi, byť má omikron mírnější průběh.

Čínská vláda nyní čelí kritice, že během pandemie nenavyšovala kapacity lůžek na ARO, celonárodně připadá jedno na deset tisíc obyvatel, což je méně než u jiných zemí na Dálném východě. Většina je jich navíc soustředěna ve velkých městech bohatého východního pobřeží země.

Čína rozvolňuje

Svět

Čína má nejvyšší přírůstek nakažených koronavirem. Protesty sílí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám