Hlavní obsah

Čína rozvolňuje

Aktualizováno

Čína skoro po třech let částečně uvolňuje přísná protikoronavirová opatření, která ohrozila ekonomický chod země, vedla k frustraci ve společnosti a nedávno vyvolala vlnu protestů. Lidé, kteří mají jen lehké příznaky covidu-19, a pacienti zcela bez symptomů budou moci nově strávit izolaci doma. Ve středu to oznámila Národní zdravotní komise (NHC).

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Komise uvedla, že většina nakažených má mírný průběh nebo se u nich příznaky neprojeví vůbec. Lidé se v takovém případě „mohou izolovat doma a sledovat svůj zdravotní stav, a pokud se jejich stav zhorší, mohou se přesunout k léčbě do určených nemocnic“.

Lidé s pozitivním testem na koronavirus byli doposud nuceni trávit izolaci v karanténních centrech nebo kvůli jedinému pozitivnímu případu končily celé obytné komplexy v uzávěře. Obytný blok byl obehnán plotem střeženým hlídači. NHC ve středu uvedla, že je potřeba přesně určovat vysoce rizikové oblasti v jednotlivých budovách, na patrech nebo v domácnostech a uzávěra se nesmí bez rozmýšlení týkat například celých obytných komplexů. V domech, na které se vztahuje karanténa, nesmí být zablokované únikové východy a všichni musejí mít neomezený přístup k lékařské pomoci, uvedla také Národní zdravotní komise.

Čína zostřila cenzuru na maximum

Svět

Agentura Reuters připomíná, že Čína ke covidu-19 ještě nedávno přistupovala jako k nemocem, jako je mor nebo cholera, nicméně čínští činitelé minulý týden uznali, že nákaza už není tak nebezpečná.

O posledním listopadovém víkendu se v Číně konaly nebývalé protesty proti restrikcím souvisejícím s covidem-19. Rozbuškou byl smrtící požár v hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, Urumči. Kvůli pandemickým opatřením se totiž údajně lidé nemohli dostat z hořící budovy ven a záchranáři zase nemohli k nim, což čínské úřady popírají.

Itálie: neočkovaní asi zaplatí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám