Hlavní obsah

Čínské televize cenzurují diváky v Kataru. Nemají totiž roušky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I vysílání fotbalového mistrovství světa v Kataru stojí čínskému komunistickému režimu za cenzuru. Při slavnostním ceremoniálu si totiž Číňané v televizi mohli všimnout, že fanoušci v hledišti nemají roušky. V zemi, kde nadále platí extrémně tvrdý lockdown, to vzbudilo řadu otázek. Při zápasech už tak čínské televize fanoušky vůbec neukazují. Místo toho přenos zpomalí a v potřebných chvílích přepnou kamery na trenéry.

Jak Čína manipuluje se záběry z MS v KataruVideo: Twitter@DreyerChina

 
Článek

„Číňanům připadalo ‚podivné‘, že se tisíce lidí shromažďují na místě, které připomíná karneval, zatímco oni musí dále žít v přísném nastavení, které většina ostatních zemí již dávno opustila,“ píše ve svém článku španělský sportovní deník Marca.

Státem kontrolovaný deník Global Times poznamenal, že někteří fanoušci se rozhodli „sledovat zápasy doma se svými rodinami“ kvůli předpisům covidu, které brání shromažďování lidí při sledování turnaje.

Na zápas v Kataru vběhl aktivista s duhovou vlajkou

Zahraniční

Novinář Mark Dreyer z webu China Sports Insider si všiml, že místo záběrů na davy fanoušků oslavující gól nebo povedenou akci viděli diváci státní televize CCTV jen tváře hráčů či trenérů.

Tak dlouho mu diskutující psali, že si vymýšlí, až natočil vteřinu od vteřiny vysílání v čínské televizi v porovnání se standardním mezinárodním přenosem.

Uživatelé na Twitteru mu nakonec dali za pravdu.

„Myslel jsem si, že je nesmysl, že čínská vládní televize cenzuruje záběry fanoušků na mistrovství světa kvůli hněvu z uzavření domova. Ale je to pravda,“ uvedl.

Při sportovních událostech mají vysílací společnosti často na výběr z několika kamer, a mají možnost si vytvořit zpoždění, aby bylo možné vybrat záběr kamery, než přenos uvidí široká veřejnost.

Byť se to z evropské perspektivy může zdát těžko uvěřitelné, tak se Čína aktuálně potýká s rekordním počtem nakažených. Obyvatelé tak byli uvrženi do dalších lockdownů. Peking obhajuje svou strategii „nulového covidu“ snahou předejít přeplněným nemocnicím a úmrtím.

Kvůli drastickým omezením však v posledních dnech došlo v Šanghaji ke střetům stovek protestujících s policií. Od nástupu prezidenta Si se v pevninské Číně příliš občanská neposlušnost neobjevovala, a pokud ano, byla exemplárně potrestána.

Žádné roušky ani testy? To je Katar na jiné planetě? ptají se Číňané

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám