Hlavní obsah

Čína nařídila uzavření konzulátu USA ve městě Čcheng-tu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v pátek nařídila uzavřít konzulát Spojených států ve městě Čcheng-tu. Reagovala tak na obdobný krok USA, které uzavřely čínský konzulát v Houstonu.

Foto: Aly Song, Reuters

Americká a čínská vlajka v Šanghaji

Článek

„Čínské ministerstvo zahraničních věci informovalo velvyslanectví Spojených států v Číně o svém rozhodnutí vzít zpět souhlas se zřízením a činností generálního konzulátu Spojených států v Čcheng-tu," uvedla čínská diplomacie v prohlášení. Zrušení konzulátu v metropoli provincie S'-čchuan je podle Pekingu "legitimní a nutnou reakcí na nerozumné jednání USA".

Čínská vláda už dříve zrušení konzulátu označila za provokaci a porušení mezinárodního práva. V pátek Spojené státy vyzvala k nápravě "chybného rozhodnutí".

Bílý dům nařídil ve středu do 72 hodin uzavřít čínský konzulát v nejlidnatějším městě státu Texas. Zastupitelský úřad se totiž podle něj podílel na vykrádání duševního vlastnictví.

Prezident Donald Trump nevyloučil, že by se mohly po Houstonu uzavřít i čínské konzuláty i v dalších městech. Podle americkým médií by mohl být na řadě zastupitelský úřad v San Francisku, kde se podle Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ukrývá čínská vědkyně obviněná u kalifornského federálního soudu ze zatajení spojení s čínskou armádou.

Čínský konzulát v San Francisku ukryl čínskou vědkyni stíhanou v USA, tvrdí FBI

Amerika

Spojené státy mají v pevninské Číně velvyslanectví v Pekingu a pět konzulátů: ve městech Šanghaj, Kuang-čou (Kanton), Šen-jang, Wu-chan a právě v Čcheng-tu. Další konzulát mají v Hongkongu.

Zavřete konzulát v Houstonu, nařídily Spojené státy Číně

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám