Hlavní obsah

Čína chce zprostředkovat mír mezi Palestinci a Izraelci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se nabízí, že zprostředkuje mírové rozhovory mezi Palestinci a Izraelci. Jde o další náznak toho, že se Peking snaží posílit svou politickou roli v regionu.

Foto: Suo Takekuma, ČTK/AP

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang.

Článek

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang v telefonátu se svým izraelským protějškem Elim Cohenem zdůraznil, že Čínu znepokojuje rostoucí izraelsko-palestinské napětí a podporuje návrat k jednacímu stolu.

To po telefonu vzkázal i palestinskému ministru zahraničí Rijádu Málikímu, napsala v pondělí čínská média.

„Čína nemá v palestinské otázce sobecké zájmy. Doufáme, že obě strany spolu dokážou žít v míru a bránit regionální mír a stabilitu,“ zdůraznil Čchin.

Tvrdý zásah izraelské policie u mešity Al-Aksá, stovky zatčených

Blízký a Střední východ

Pekingu se začátkem března podařilo přesvědčit Írán a Saúdskou Arábii k obnovení diplomatických styků. Čchin v této souvislosti Cohenovi řekl, že tato dohoda je „dobrým příkladem“ překonání neshod skrze dialog, upřesnilo čínské ministerstvo zahraničí.

Izraelská verze hovoru čínskou nabídku zprostředkování nezmiňuje. Podle ní oba ministři mluvili o „významu udržení klidu na Chrámové hoře, zejména v posledních dnech ramadánu“.

Na Chrámové hoře (mešita al-Aksá pro Palestince) vypukly začátkem měsíce nepokoje po tvrdém zákroku izraelské policie proti modlícím se muslimům.

USA nadšeny nejsou

Čína se nenabízí jako zprostředkovatel mezi Izraelci a Palestinci poprvé. Učinila tak naposledy v květnu 2021, kdy během bojů v Gaze nabídla svůj čtyřbodový plán. Napětí nakonec ukončilo zprostředkování Egypta za podpory USA.

Sblížení mezi Saúdy a Íránci by podle analytiků mohlo mít pozitivní vliv na bezpečnost v regionu. Jde například o Jemen, kde tyto země podporují soupeřící strany v občanské válce zuřící od roku 2014.

Saúdsko-íránská dohoda ovšem zaskočila Izrael i Spojené státy, které se snaží Írán držet v izolaci.

Oběma zemím se nelíbí ani současná návštěva představitelů Palestinské autonomie a palestinského hnutí Hamás v Rijádu, kde podle televize al-Džazíra jednají o zlepšení vztahů.

A Washingtonu se do třetice nezamlouvá ani chystaná dohoda o volném obchodu mezi Izraelem a Čínou. Peking je po EU a USA třetím největším obchodním partnerem Tel Avivu.

KOMENTÁŘ: Facka Washingtonu – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám