Hlavní obsah

Cílem bylo bin Ládina zabít, ne ho zajmout, potvrzuje zdroj ze speciálních sil

– New York
Novinky,

Při akci proti úkrytu Usámy bin Ládina v Pákistánu se nikdy neuvažovalo o zadržení vůdce al-Káidy. Od počátku se počítalo, že bude zabit. Uvedl to časopis New Yorker s odvoláním na důstojníka amerických speciálních sil, který byl dobře obeznámen s celou akcí. Američtí představitelé čelící kritice, že šlo o likvidační akci, tvrdili, že zabití vyplynulo až z průběhu akce.

Článek

„Nikdy se se neuvažovalo o jeho zatčení nebo dopadení. Nikdy to nebylo o rozhodnutí na poslední chvíli. Nikdo nechtěl zajatce,“ uvedl důstojník.

Autor článku Nicholas Schmidle uvádí, že plán byl následující - „přemoci bin Ládinovy strážce, zastřelit ho zblízka a vzít jeho tělo do Afghánistánu“.

V květnu přitom poradce prezidenta Baracka Obamy pro boj s terorismem John Brennan řekl, že příslušníci speciální jednotky Seals ho neměli zabíjet - pokud by si byli jisti, že na sobě nemá vestu s výbušninami nebo nějakou ukrytou zbraň.

Foto: Profimedia.cz

Usáma bin Ládin na archivním snímku

Obama čelil kritice, že akce byla likvidační. Na námitky, že šlo o likvidační akci, uváděli američtí představitelé, že bin Ládin nedal najevo ochotu se vzdát a proto byl zabit.

Autor článku si taky myslí, že cílem bylo šéfa al-Káidy zabít, a odvolává se i na to, že Obama v roce 2008 řekl: "Kdybychom měli Usámu bin Ládina v hledáčku a pákistánská vláda by ho byla neschopná nebo neochotná dopadnout, pak si myslím, že bychom museli jednat. Zabijeme bin Ládina. Rozdrtíme al-Káidu. To je hlavní bezpečnostní priorita naší země."

V bin Ládinově úkrytu

Příslušníci jednotky Seals Team Six byli při akci přesvědčeni, že bin Ládinovi strážci na těle mají vesty s výbušninami. Jednoho střelili do lýtka, než ho ragbistickým chvatem složil příslušník jednotky, aby zachránil životy kolegů. Ani jeden ze strážců neměl na sobě vestu s výbušninami.

Během akce také zabili bin Ládinova syna, který byl na vrcholu schodiště. Byli přesvědčeni, že má samopal. Později se ukázalo, že to tak nebylo, faktem ale je, že v domě byla tma. A v úkrytu šéfa al-Káidy se čekalo spíše, že zbraň mít bude a použije ji.

Další člen komanda střelil bin Ládina do hrudi střelou ráže 5,56. Ládin upadl a on vypálil druhou ránu ze své pušky M4 s tlumičem do hlavy nad oko. Do vysílačky řekl: „Pro Boha a zemi – Geronimo, Geronimo, Geronimo.“ Geronimo byl kód, který oznamoval, že bin Ládin byl nalezen. Následovala slavná věta „Geronimo EKIA“, tedy nepřítel zabit v akci.

Když se střelec, jehož identitu autor článku zřejmě zná, později setkal soukromě s Obamou, prezident se ho nikdy neptal, kdo vystřelil smrtící ránu a členové komanda neměli svolení to říci.

Pád vrtulníku komando zaskočil

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Autor článku také vysvětluje, proč se zřítila jedna z nasazených helikoptér kategorie stealth. Důvodem bylo, že přistávala mezi betonové zdi, kde nemohl vzduch proudit, ohříval se a stroj se propadl. S tím se nesetkali při nácviku akce v replice domu, protože ta byla ohrazena jen řetězy. Přes ně mohl vzduch volně proudit.

Reklama

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Výběr článků

Načítám