Hlavní obsah

Cholera má na Haiti přes 900 obětí, o životě rozhoduje i malý kousek mýdla

– Port-au-Prince
Novinky,

Cholera na Haiti se prudce šíří, podle nedělních zpráv vlády si v zemi vyžádala už 917 obětí na životech, přičemž v pátek s ní bylo hospitalizováno 14 642 osob. Život může zachránit kousek žlutého mýdla, které stojí půl dolaru, ovšem ani na to mnozí nemají. Polovina obyvatel žije z méně než dolaru a čtvrt denně. Mýdlo je sotva dostupný luxus, natož aby si mohli koupit bezpečnou balenou vodu. Kritická je situace ve slumech.

Článek

Mladá matka tří dětí Joceline Jeuneová přiznala listu Washington Post, že je jí to líto, ale teď doma žádné mýdlo nemá, přestože žije na okraji slumu, kde řádí cholera. Nabírala si zrovna do láhve našedlou vodu ze strouhy před dveřmi. Ve slumech je ještě horší situace než v nouzových táborech, protože tam jsou alespoň latríny, voda a nějaký přístup ke zdravotní péči.

Haiťané rádi říkají, že mikroby je nezabijí. Realita je však jiná, cholera se rozšířila po celé zemi a počet obětí brzo přesáhne tisícovku.

Jak ale říká Gaelle Fohrová z dětského fondu OSN UNICEF: „Místo mýdla si koupí jídlo.“ A koordinátor humanitární pomoci OSN Nigel Fischer dodává: „Je těžké tomu věřit, ale Haiti pořád potřebuje mýdlo. Mají hodně potřeb, ale mýdlo a přístup k čisté vodě jsou absolutně klíčové pro boj s cholerou.“

Existují plány na výstavbu moderního kanalizačního a vodovodního systému, což by ale trvalo léta. UNICEF zatím koupil 100 000 mýdel pro 500 sirotčinců v zemi. Skupina Clean the World zase rozdělila 100 000 kusů použitých ale ne zcela spotřebovaných mýdel z hotelů USA. Chybí ale i desinfekce, roztoky pro dehydrované, infúze, lékaři i sestry,nemluvě o tom, že mnozí se nedostanou včas k lékaři.

„Lidé, kteří žijí v horách, musejí jít k silnici dvě hodiny a tam zastavit místní minibus zvaný tap tap. Mnozí z nich jsou přitom nemocní už dva nebo tři dny, takže je musejí lidí přinést," uvádí Hether Lorenzenová z Mezinárodních zdravotnicích sborů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám