Hlavní obsah

Krize na Haiti trvá, riziko rozšíření cholery je stále obrovské

Port-au-Prince

Haitské nemocnice v oblastech postižených cholerou jsou přeplněny, humanitární organizace tu rozdělují obyvatelům čistou vodu, v metropoli byla zřízena karanténa. Nebezpečí dalšího šíření nemoci na Haiti není ještě zažehnáno, i když zdravotníci doufají, že se situace stabilizovala.

Článek

Mrtvých sice stále přibývá, ale počty nových pacientů klesají, napsala v pondělí agentura DPA. Epidemie cholery si na Haiti za několik uplynulých dnů vyžádala již více než 250 obětí, nakaženo bylo více než 3000 lidí. V haitské metropoli Port-au-Prince se prvních pět případů cholery objevilo o víkendu.

"Tady (v Port-au-Prince) žijí lidé pohromadě na malém prostoru - v hygienických podmínkách, které nejsou takové, jaké by měly být. Zdejší obyvatelé jsou tedy značně ohroženi infekčními chorobami," řekla mluvčí mezinárodní humanitární organizace CARE Melanie Brooksová.

"V nemocnici Saint Nicholas ve městě Saint-Marc je teď velmi mnoho pacientů, nemocnice ale nemá dostatečné kapacity na to, aby se vyrovnala s cholerovou krizí. Nejdůležitější nyní je izolovat nemocné od zbytku pacientů, aby se zajistila co nejlepší péče pro nakažené a aby se současně zamezilo dalšímu šíření nemoci. Stavíme tu proto oddělené a izolované centrum na léčbu cholery. To také nemocnici umožní vrátit se k běžnému provozu," prohlásila koordinátorka organizace Lékařů bez hranic v Saint-Marc Federica Nogarottová.

Nejhorší zdravotní krize od zemětřesení

Epidemie cholery je podle Reuters nejhorší zdravotní krizí, jaká chudé Haiti postihla od lednového zemětřesení. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je to také první epidemie cholery na Haiti za poslední století. Hlavní ohnisko nákazy leží severně od Port-au-Prince v oblasti, která nesla hlavní tíhu ničivého zemětřesení, jež si letos 12. ledna vyžádalo až 300 000 obětí.

Humanitární pracovníci se snaží zabránit dalšímu šíření nemoci do přelidněných táborů pro oběti zemětřesení v hlavním městě. Stále v nich žije 1,3 miliónu lidí bez domova. Nakažlivým průjmovým onemocněním jako cholera jsou mimořádně ohroženi. Úřady se domnívají, že se infekce rozšířila z řeky Arbonite, do které kvůli několikadenním dešťům vytekly přeplněné latríny obsahující bakterie této nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám