Hlavní obsah

Čas není na naší straně. V USA založili výbor pro soupeření s Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Kongres musí naléhavě čelit ekonomickým a národním bezpečnostním hrozbám ze strany čínské vlády, shodli se zástupci demokratů i republikánů z nově vytvořeného sněmovního výboru pro strategickou soutěž mezi USA a čínskou komunistickou stranou. Informoval o tom list The Guardian.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Předseda nově ustaveného sněmovního výboru pro soupeření s Čínou Mike Gallagher

Článek

Podle republikánského předsedy Mika Gallaghera jsou obě tyto supervelmoci „v existenčním střetu o to, jak bude vypadat život v 21. století“. Výbor začal pracovat v době zvýšeného napětí mezi oběma zeměmi kvůli přeletu čínského špionážního balonu nad USA.

Gallager je přesvědčen, že výbor pomůže definovat politiku a legislativu týkající se Číny: „Čas není na naší straně. Naše politika v příštích deseti letech nastaví podmínky pro příští století.“ Vyzval, aby se rozdělený Kongres v politice vůči Číně sjednotil.

Demokrat Raja Krishnamoorthi varoval, že jak republikáni, tak demokraté po léta „podceňovali“ čínskou vládu v přesvědčení, že ekonomická integrace „nevyhnutelně povede k demokracii“. Současně ale uvedl: „Nechceme válku s ČLR, ani studenou válku, ani horkou válku, Nechceme střet civilizací.“ Zdůraznil, že je nutné se současně vyhnout „protičínských stereotypům“.

Čína není žádný upřímný zprostředkovatel míru, míní Američané

Svět

Kouzelnický trik KS Číny

Bývalý náměstek národního bezpečnostní poradce Matt Pettinger varoval před čínskými triky. Upozornil, že čínská komunistická strana se úspěšně prezentuje jako „odpovědná a normální“. Označil to „za jeden největších kouzelnických triků moderní doby“.

„Mohli byste říci, že KS Číny je Harrym Houdinim marxisticko-leninských režimů, Davidem Copperfieldem komunismu, Crissem Angelem autokracie,“ varoval a dodal: „Ale kouzlo vyprchává“.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching na sjezdu komunistické strany

Národní bezpečností poradce za vlády Donalda Trumpa H.R. McMaster upozornil, že Spojené státy a západní vůdci po desetiletí žili v sebeklamech při své snaze integrovat Čínu do mezinárodního systému. Dal najevo optimismus, že by výbor mohl pomoct změnit Ameriku a svobodný svět, aby měl v soutěži výhody.

Západ si vykrmil čínského draka

„V USA musíme čelit faktu, že jsme pomáhali krmit dráčka KS Číny, až vyrostl do toho, čím je dnes,“ uvedla čínská obhájkyně lidských práv Tong Ji, která byla zatčena a vězněna v devadesátých letech. Po devíti měsících v detenčním středisku byla odsouzena k dvěma a půl letům v pracovním táboře

Předseda Americké aliance výrobců Scott Paul upozorňoval, že americká závislost na Číně tvrdě dopadá na americké pracující a jejich platy: „Zatímco konflikt s Čínou není nevyhnutelný, tvrdá ekonomická soutěž ano.

Všichni se shodli na zákazu Tik Toku ve služebních telefonech i na tom, aby si čínští občané a firmy nemohli kupovat pozemky u vojenských základen, a na snahách omezit americký technologický export do Číny.

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám