Hlavní obsah

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor popřel v Haagu válečné zločiny

Novinky, ČTK, BBC, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor, který je v Haagu souzen za válečné zločiny spáchané v Sierra Leone, popřel vinu ve všech jedenácti bodech obžaloby. Obviněn je z terorismu, vražd, znásilňování a mučení.

Foto: Robin van Lonkhuijsen, Reuters

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor před soudem v Haagu

Článek

Žaloba je založena na "dezinformacích, mylných informacích, lžích a pověstech", prohlásil Taylor. Během procesu, který začal v roce 2007, promluvil vůbec poprvé. Vystupoval v roli svědka, prvního z více než 200, které povolala obhajoba.

V odpovědích na otázky svého advokáta mimo jiné řekl, že je "opravdu neuvěřitelné", že je označován za vraha, teroristu a násilníka. Tvrdil, že se celý život zasazoval za spravedlnost.

Obhájce 61letého diktátora a pučisty Courtenay Griffiths řekl, že Taylor nepodněcoval konflikt v Sierra Leone, ale že se naopak pokoušel zprostředkovat mír. Advokát dodal, že obvinění je postaveno na nepodložených údajích. V dubnu se tým jeho obhájců pokoušel dosáhnout stažení obvinění na základě nedostatku důkazů, ale soudce to zamítl.

Žaloba viní Taylora z brutálních masakrů

Podle žaloby Taylor plánoval masakry spáchané Jednotnou revoluční frontou (RUF) během občanské války v Sierra Leone, která skončila v roce 2002. Bojovníci RUF byli smutně proslulí tím, že usekávali mačetami paže civilistům. Taylor je také obviněn, že umožnil předávat zbraně RUF výměnou za tzv. krvavé diamanty z dolů v Sierra Leone, o které se tvrdě bojovalo. RUF navíc běžně používala dětské vojáky. Advokáti ale tvrdí, že Taylor RUF nevelel.

Taylor v roce 1989 stál na počátku občanské vlky v Libérii, kde byl v roce 1997 zvolen prezidentem. V čele země zůstal do roku 2003, kdy ho porazili rebelové se skupiny Lurd a on musel utéci do Nigérie. [celá zpráva]

Během devadesátých let se Taylor také zamíchal do občanské války v sousední Siera Leone, kde se RUF vzbouřila v roce 1991. V roce 1995 bylo v Sierra Leone uzavřeno příměří, občanská válka v zemi však pokračovala až do roku 2002.

V srpnu 2006 byl Taylor zatčen a vydán do Sierra Leone. [celá zpráva]

V červnu 2007 stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Libérii nastala humanitární katastrofa

Situace v Libérii se opět zhoršila. Euforii po pondělním odchodu prezidenta Charlese Taylora vystřídala střelba. Povstalci neuznávají Taylorova nástupce, jímž...

Taylor nařizoval vojákům jíst maso nepřátel

Charles Taylor, bývalý liberijský prezident, který před zvláštním tribunálem v Haagu čelí obviněním z masové vraždy v Sieře Leone, nařídil svým milicím jíst...

Výběr článků

Načítám