Hlavní obsah

Liberijský prezident údajně přijal azyl v Nigérii

LAGOS

Liberijský prezident Charles Taylor, který čelí tlaku domácí opozice a Spojených států, aby odstoupil, přijal nabídku na poskytnutí azylu v Nigérii. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval nejmenovaný vysoký nigerijský činitel. Agentura AFP ale napsala, že nigerijský prezident o této nabídce ještě nerozhodl.

Foto: Josef Zajíc

Architekt Ernst Gruber při komentované prohlídce výstavy 31. května 2012

Článek

Sám Taylor dnes poprvé hovořil o možnosti abdikace, ale až ve chvíli, kdy do země dorazí mezinárodní mírové síly vedené Spojenými státy.

"Taylor nabídku přijal," oznámil zmíněný nigerijský činitel. "Požádal o 40 dní, ale podle Nigérie by měl odejít ještě tento měsíc," dodal.

Americký prezident Georg Bush, který Taylora k odchodu z funkce a k opuštění země vyzval ve středu, dnes označil informaci o Taylorově ochotě k demisi za "povzbudivý signál".

Stanley Macebuh, blízký spolupracovník nigerijského prezidenta Oluseguna Obasanjoa, však podle AFP uvedl, že prezident ještě o nabídce azylu pro svého liberijského kolegu nerozhodl. "Není to pravda. Otázka je zatím ve fázi úvah. Konzultuje se, prezident záležitost zvažuje," prohlásil.

Američtí experti do Libérie

"Podle mě je důležité, aby nejdříve přišly mírové síly. Nechápu, proč po mě USA chtějí, abych odstoupil před jejich příchodem," řekl dnes Taylor ve své prezidentské rezidenci v projevu k náboženským vůdcům. "Pokud jsem příčinou konfliktu v Libérii, podám demisi," dodal.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) potřebuje 100 000 lidí v okolí liberijské metropole Monrovie naléhavou pomoc. "Ignorování této situace by znamenalo, že humanitární krize v Libérii se prohloubí a život mnoha tisíc lidí se octne v nebezpečí," citovala dnes agentura DPA ředitelku WHO Gro Harlem Brundtlandovou. V provizorních táborech je podle ní nedostatek pitné vody a hygienických zařízení, potravin a léků. Šíří se tu nemoci jako cholera, neštovice a malárie.

Do monrovijského přístavu mezitím dorazila loď Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, aby evakuovala tisíce lidí, většinou uprchlíků ze Sierry Leone.

Americké vládní zdroje oznámily, že zvažují vyslání stovek vojáků ke stabilizaci situace v Libérii, v níž jen za poslední měsíc zemřelo při bojích mezi vládními jednotkami a stoupenci vzbouřené opozice 700 civilistů.

Prezident USA George Bush, který Afriku navštíví příští týden, ve čtvrtek prohlásil, že zatím o vyslání svých vojáků do Libérie nerozhodl, ale že prvním krokem musí být Taylorův odchod. Dnes však Bush do Libérie vyslal skupinu vojenských expertů, kteří mají na místě zmapovat možnosti vyslání amerických vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám