Hlavní obsah

Británie zvažuje vládní bojkot olympiády v Číně, Austrálie nevyšle diplomaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Canberra

Británie zvažuje bojkot zimních olympijských her v Pekingu v příštím roce na ministerské úrovni, ale nikoli úplný diplomatický bojkot. Uvedl to ve středu deník The Telegraph. Úplný diplomatický bojkot olympiády, podobně jako předtím Spojené státy, v úterý oznámila Austrálie.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Symbol olympijských her v Pekingu

Článek

Británie podle listu zvažuje schválení omezené přítomnosti vládních představitelů na ZOH v Pekingu. Úplný zákaz ministerské a diplomatické reprezentace je nadále možný. Mluvčí premiéra Boris Johnson ještě v úterý uvedla, že Británie ještě nerozhodla o tom, zda zástupce vlády na zimní olympiádu vyšle. Telegraph napsal, že jednou ze zvažovaných možností je nevyslat na hry ministry, ale britská velvyslankyně v Británii Caroline Wilson by se zúčastnila.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v pondělí oznámila, že na olympiádu do Číny v únoru nepojedou žádní představitelé vlády USA. Bílý dům rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

USA oznámily diplomatický bojkot olympiády v Číně

Zahraniční

Čína v úterý rozhodnutí ostře zkritizovala a pohrozila rezolutními protiopatřeními, které však blíže nespecifikovala.

Za své chyby zaplatíte, hrozí Peking Američanům kvůli diplomatickému bojkotu olympiády

Amerika

K podobnému kroku jako USA přistoupila Austrálie. „Austrálie neustoupí z pevného postoje, který zaujala v zájmu obrany svých zájmů, zjevně není překvapením, že na tyto hry nevyšleme australské představitele,“ prohlásil australský premiér Scott Morrison. Poukázal na to, že Čína odmítla pokusy jeho vlády o diskusi o údajném porušování lidských práv v Sin-ťiangu a dalších různých znepokojivých záležitostech.

Státy EU se nerozhodly, Itálie bojkot nezvažuje

Francie v úterý uvedla, že chce koordinovat rozhodnutí o možném diplomatickém bojkotu zimních olympijských her v Pekingu s ostatními státy Evropské unie. Itálie se k diplomatickému bojkotu připojit nehodlá a například Nizozemsko se zatím nerozhodlo.

Olympiáda se má konat od 4. do 20. února, ale vzhledem k čínským omezením pro vstup cizinců na své území kvůli šíření nemoci covid-19 se očekává, že do Pekingu přijede jen málo světových politiků. Významnou výjimkou má být ruský prezident Vladimir Putin, který už přijal pozvání svého čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Reklama

Výběr článků

Načítám