Hlavní obsah

USA oznámily diplomatický bojkot olympiády v Číně

Washington
Aktualizováno

Na zimní olympijské hry v Pekingu se příští rok nevypraví žádní představitelé vlády USA, uvedl Bílý dům. Důvodem je porušování lidských práv v Číně. Spojené státy tímto krokem vyslaly do Číny důrazný signál, aniž by současně bránily v účasti svým sportovcům.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

„Naše administrativa dospěla k závěru, že by nebylo správné, aby její rozhodnutí dopadlo na sportovce, kteří se na tento moment (olympiádu) připravovali a trénovali. Reprezentanti Spojených států budou mít naši plnou podporu. Stojíme za nimi,” ujistila mluvčí Bílého domu Jen Psakiová podle stanice ABC News.

S tím, že zvažuje diplomatický bojkot, se americký prezident Joe Biden svěřil novinářům už minulý měsíc, kdy ho k tomu veřejně vyzvala řada demokratických i republikánských zákonodárců. O tom, že tak skutečně učiní, infomovala nově CNN.

Americká politická reprezentace dlouhodobě jednohlasně kritizuje potlačování lidských práv ze strany čínské vlády.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Úplný bojkot se neočekával, americkým sportovcům bude umožněno soutěžit. Naposledy se američtí sportovci neúčastnili olympiády v roce 1980, kdy letní hry v Moskvě bojkotovaly západní země kvůli sovětské invazi do Afghánistánu.

O čtyři roky později se role obrátily a olympiádu v Los Angeles bojkotoval Sovětský svaz a další komunistické státy.

Vy máte převýchovné tábory taky, brání se Čína kritice ze Západu

Evropa

V reakci na zprávy amerických médií čínská vláda dopředu pohrozila, že pokud Biden skutečně k diplomatickému bojkotu přistoupí, může očekávat „rezolutní protiopatření”.

Spojené státy by podle mluvčího čínské diplomacie Čao Li-tiena měly přestat politizovat sport. Případný bojkot by podle něj byl „skvrnou na duchu olympijské charty”.

Bývalá tenisová jednička obvinila čínského politika ze zneužívání. Slehla se po ní zem

Svět

Sportovní svět v posledních týdnech nervózně sleduje situaci okolo profesionální čínské tenistky Pcheng Šuaj, která obvinila bývalého vicepremiéra, že ji přiměl k sexu, načež po ní nebylo vidu ani slechu.

Po čase se na internetu objevily fotografie, na kterých se tenistka usmívá, ale ty obavy o její bezpečí spíše ještě více prohloubily.

Reklama

Výběr článků

Načítám