Hlavní obsah

Za své chyby zaplatíte, hrozí Peking Američanům kvůli diplomatickému bojkotu olympiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v úterý ostře zkritizovala americký diplomatický bojkot blížících se zimních olympijských her v Pekingu. Podle čínského ministerstva zahraničí USA „za své chyby zaplatí“. Pohrozilo také „rezolutními protiopatřeními“, která však blíže nespecifikovalo.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Symbol olympijských her v Pekingu

Článek

„Snaha Spojených států narušit olympiádu, založená na ideologických lžích a fámách, jen ukazuje zlovolné záměry USA a je předem odsouzena k nezdaru,“ uvedl na úterní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien. „Výsledkem této snahy bude pouze ztráta morální autority a důvěryhodnosti,“ dodal.

Podle mluvčího čínské diplomacie jde americký diplomatický bojkot zimní olympiády v Pekingu proti principům olympismu a „politické neutrality sportu”. Dodal, že by také „mohl by poškodit dvoustranný dialog a spolupráci v důležitých oblastech”.

Spojené státy v pondělí oznámily, že se na zimní olympiádu, která se uskuteční v únoru v Pekingu, nevypraví žádní představitelé americké vlády. Bílý dům své rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

USA oznámily diplomatický bojkot olympiády v Číně

Zahraniční

Vláda prezidenta Joea Bidena zároveň vyjádřila podporu americkým sportovcům, kteří na hry pojedou.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dodala, že USA nepovažují za správné „trestat sportovce, kteří teď trénují”, ale nemíní přispívat k oslavným fanfárám. Podle ní je rozhodnutí nevyslat na olympiádu delegaci „jasným vzkazem” Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám