Hlavní obsah

Zabíjí omikron 3,5krát více dětí? To se mi nezdá, řekl Novinkám covidový statistik v JAR

Někteří odborníci varují, že rychlejší šíření varianty omikron i přes mírnější průběh onemocnění dokáže způsobit zahlcení nemocnic a vést k mnoha dalším úmrtím. A to zejména u dětí. To mají tvrdit poslední data z JAR, ta však nemusí být zcela vypovídající, jak řekl Novinkám Richard Welch z národního ústavu veřejného zdraví JAR.

Foto: Sumaya Hisham, Reuters

Mladistvý dostává dávku vakcínu od Pfizeru v očkovacím centru v jihoafrickém Johannesburgu. V JAR je celková proočkovanost populace pouze zhruba 26 procent.

Článek

Prosincová data z Jihoafrické republiky ukazují, že za sledované období 8. až 20. prosince zemřelo na covid-19 v této zemi 14 dětí ve věku 0 až 9 let a 7 dětí a mladistvých ve věku 10 až 19 let.

Někteří odborníci z toho vyvozují, že během omikronové vlny v JAR umřelo 3,5krát více dětí než za vln předchozích. Na Twitteru to uvedl Yaneer Bar-Yam, renomovaný americký vědec specializující se na komplexní systémy a pandemickou analýzu. V Česku pak jeho tvrzení převzal epidemiolog Rastislav Maďar.

„Prosím vládu, aby dnes zvážila přísnější protiepidemická opatření. Informace o úmrtí 3,5x více dětí v JAR než v jiných předchozích vlnách nemůžeme brát na lehkou váhu,” apeloval Maďar minulou středu na Twitteru na ministry před jejich jednáním na základě tohoto údaje.

Pod Bar-Yamovým příspěvkem se přitom okamžitě rozhořela debata o tom, jestli jsou data správná a jak je interpretovat. Sám Bar-Yam je otevřený tomu, že takováto přímá formulace může být problematická. „Vzhledem k tomu, že tento příspěvek vychází z údajů DATCOV (jihoafrická covidová statistika – pozn. red.), velmi bych ocenil jejich vysvětlení těchto dat a jak se liší od této diskuse,“ napsal Novinkám Bar-Yam.

Pokud celým problém zjednodušíme, můžeme použít klasickou poučku garbage in – garbage out (česky smetí dovnitř, smetí ven), která říká, že pokud máme chybná vstupní data, pak i závěry vyvozené z těchto dat budou chybné.

Vánoční chaos na letištích. Omikron vyřadil aerolinkám personál

Ekonomika

Covidový statistik: 3,5krát víc? To se mi nezdá

V případě úmrtí dětí v JAR nejde o to, že by data byla vymyšlená. Záleží však na tom, kdy nemocnice údaje o úmrtích zadávají. To pro Novinky potvrdil i Richard Welch, datový manažer Národního ústavu veřejného zdraví Jihoafrické republiky, který covidová data zpracovává.

„Berte prosím na vědomí, že se údaje mohou kdykoli změnit, protože nemocnice mohou data nahrávat až zpětně, což znamená, že porovnání těchto souhrnných údajů nemusí nutně implikovat, že k úmrtí došlo v daném týdnu, ale může se jednat o starší úmrtí nahlášená v aktuálním týdnu,“ uvedl pro Novinky Welch s tím, že tvrzení o 3,5krát vyšší smrtnosti na omikron u dětí se mu nezdá správné.

Další čísla z Británie: Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší

Evropa

Protože si je vědom, že JAR má momentálně nejvíc dat ohledně nové varianty, hodlá se věnovat i poměrně vážnému tvrzení o dětské smrtnosti. „Náš tým se chystá do zprávy z tohoto týdne (27. 12. až 2. 1. – pozn. red.) zahrnout analýzu podle věku, aby oficiální cestou poskytl více informací o věkových skupinách,“ dodal Welch.

Tvrzení, že během omikronové vlny zemřelo 3,5krát více dětí než za vln předchozích, a tudíž je omikron pro děti nebezpečnější než jiné varianty, zatím nelze ani potvrdit, ani vyvrátit a bude nutné počkat na víc dat. Vzhledem k rychlosti šíření omikronu zřejmě nebudeme čekat dlouho.

Maďar: Omikron se podceňuje

„Každý den máme nové aktuální informace. Mám pocit, že omikron je obecně podceňovaný, přitom je podle všeho schopný způsobit dopad na naše nemocnice jako delta, v kombinaci s aktuální obsazeností lůžek to může být dokonce i o něco horší,” uvedl na dotaz Novinek Maďar.

„Byla to výzva k opatrnosti a k tomu, aby nová varianta nebyla podceňována, než se ukáže detailněji, jaká je její virulence,” komentoval svůj tweet vyzývající vládu ke zvážení tvrdších opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám