Hlavní obsah

Bombardujte italské lodě u našich břehů, rozkázal libyjský velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Generál Chalífa Haftar, který je velitelem jedné ze dvou klíčových sil v rozdělené Libyi, pohrozil, že bude bombardovat lodě italského námořnictva u břehů severoafrické země. Informoval o tom server Al-Arabíja. Italové mají — po dohodě s vládou v Tripolisu, která je vůči Haftarovi konkurenční silou — podpořit libyjskou pobřežní stráž v boji proti pašerákům migrantů.

Do libyjských vod ve středu vplula první loď Comandante Borsini.

Článek

Situace v Libyi, která se zatím nevzpamatovala z chaosu, který nastal po svržení režimu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, ve velkém využívají pašeráci lidí. Mezinárodní mafie vydělávají na obchodu s lidmi odhadem milióny eur měsíčně.

O pomoc s hlídkováním na moři požádal Italy premiér libyjské vlády národní jednoty Faíz Sarrádž. Ve středu misi schválil italský parlament a bezprostředně poté do libyjských vod vplula první loď Comandante Borsini. [celá zpráva]

Haftar v reakci na to nařídil bombardování všech italských válečných lodí, které vplují do libyjských vod. Na obchodní plavidla se rozkaz nevztahuje.

O bombardování informovala Al-Arabíja, na niž se odkazuje i řada italských médií. Třeba britská stanice BBC o Haftarově hrozbě referuje mírněji. Uvedla, že hovořil o vypuzení italských plavidel, která do libyjských vod připlují bez povolení.  

Sarrádž je sice premiérem vlády v Tripolisu, kterou podporuje OSN, kabinet však má v zemi, snažící se vzpamatovat z občanské války, jen omezenou moc.

Haftar velí Libyjské národní armádě (LNA), což je jedna z nejmocnějších sil v Libyi. S pomocí Egypta a Spojených arabských emirátů, které podporují LNA v bojích proti islamistickým radikálům, se Haftarově vojsku podařilo dobýt rozsáhlá území na východě a jihu země a vyčistit je od islamistů.

Druhá, východní libyjská vláda, která nemá mezinárodní podporu, ale má podporu Haftara, obvinila Itálii, že chce „exportovat krizi nelegální migrace ze svého území do Libye“, uvedl BBC. Případný návrat desítek tisíc migrantů by měl podle této vlády „nebezpečný dopad“ na libyjskou bezpečnost, hospodářství i společnost.

Nechráněná hranice

Většina z migrantů, kteří zatím letos připluli k italským břehům, započala svou plavbu přes Středozemní moře právě v Libyi.

Od začátku roku do konce května připlulo k italským břehům na 55 tisíc migrantů. To je o 34 procent více než za stejnou dobu loňského roku, oznámilo v pondělí italské ministerstvo vnitra.

Nemálo migrantů zaplatí cestu životem. Při riskantních plavbách letos ve Středozemním moři utonulo už okolo 2400 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám