Hlavní obsah

Bin Ládin se objevil ve videu Al-Káidy k výročí 11. září

Novinky,

Teroristická síť Al-Káida zveřejnila v pondělí na internetu video k desátému výročí útoků z 11. září. Objevují se na něm záběry zabitého vůdce Usámy bin Ládina, jeho poselství americkému lidu i projev nového vůdce Ajmána Zavahrího, který ocenil tzv. arabské jaro.

Foto: Reuters

Ajmán Zavahrí

Článek

O hodinovém videu nazvaném Úsvit bezprostředního vítězství informovala podle agentury AFP skupina SITE, která monitoruje stránky islámských radikálů.

Bin Ládin na videu varuje Američany, aby „neupadli do otroctví“ velkých společností a „velkého židovského kapitálu“.

Doporučuje také Američanům, aby si přečetli knihu Obamova válka od Boba Woodwarda, která ukazuje detaily hádek o vojenská rozhodnutí a také tvrdí, že Obamův volební slogan „Yes, we can“ byl lživý.

Příslib arabského jara

Zavahrí v dlouhém projevu mluví jak o smrti bin Ládina, tak o arabském jaru, a to v překvapivě pozitivním duchu. Jeho podpora revolucím v arabských zemích je podle SITE v rozporu s tím, co se píše v médiích, která uvádějí, že Al-Káida odmítá revoluci. Zavahrí vlnu povstání oceňuje, nicméně doufá, že změny „povedou k upevnění skutečného islámu a vlády na základě práva šaría“.

„Lidové revoluce jsou druhem vítězství pro USA, stejně jako tomu bylo v případě útoků z 11. září, stejně jako jsou vítězstvím neúspěchy v Afghánistánu a v Iráku,“ praví se zřejmou ironií.

Zmiňuje také, že ve skutečnosti USA nebojují proti jednotlivcům, jako byl bin Ládin, nebo skupinám lidí, nýbrž proti všem muslimům. „Přirozená arogance Ameriky ji vede k tomu, že popírá fakta, jako že čelí nárůstu muslimské populace, která může být se svolením Alláha příčinou její porážky a pádu.“

Na videu se ale objevuje jen jeden záběr Zavahrího, který je nyní nejhledanějším teroristou světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám