Hlavní obsah

Biden zrušil víkendový pobyt. Vrací se kvůli eskalaci napětí na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden se z návštěvy přímořské rezidence vrací do Washingtonu dříve, než původně plánoval, aby s poradci probral vývoj na Blízkém východě. Informoval o tom v sobotu Bílý dům poté, co zesílilo napětí mezí Izraelem a Íránem kvůli útoku na íránský konzulát v Damašku.

Foto: Manuel Balce Ceneta , ČTK/AP

Prezident Joe Biden přijíždí do Gordons Pond v Rehoboth Beach ve státě Delaware v pátek 12. dubna 2024

Článek

Bidenův úřad zároveň odsoudil postup íránských revolučních gard, které se přihlásily k zadržení obchodní lodě napojené na Izrael v Ománském zálivu.

Do Bílého domu se prezident podle oficiálního prohlášení vrátí během sobotního odpoledne (večer SELČ). Zkrátil tak návštěvu svého sídla ve městě Rehoboth Beach na pobřeží Atlantického oceánu, kde často tráví víkendy. Tam podle zveřejněných fotografií přiletěl v pátek.

Komuniké Bílého domu bez dalších podrobností uvádí, že ho čeká diskuse „s týmem pro národní bezpečnost o událostech na Blízkém východě“.

Nedělejte to, varoval Biden Írán

Amerika

Krok pravděpodobně souvisí s obavami z íránského útoku na Izrael, kterému Teherán připisuje nedávné bombardování konzulátu v Damašku. Při útoku zemřelo několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Izrael se nyní připravuje na odvetný útok, který by mohl konflikt mezi dlouhodobě znepřátelenými zeměmi dál eskalovat. Biden v pátek uvedl, že reakci očekává „dříve spíš než později“. Deník The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že Izraelci se připravovali na íránský úder během víkendu.

Útok Íránu na Izrael se blíží, varují Američané. Mají letět drony i rakety

Blízký a Střední východ

Washington v tomto směru slibuje Izraeli podporu a podle WSJ Američané přemístili své lodě v regionu tak, aby mohly chránit izraelské i americké jednotky. Americký ministr obrany Lloyd Austin v sobotu mluvil se svým izraelským protějškem Jo'avem Galantem, přičemž podle Pentagonu znovu ujišťoval o americké podpoře v případě útoku Teheránu nebo jeho spojenců.

Íránské revoluční gardy mezitím ve vodách u Spojených arabských emirátů poblíž Hormuzského průlivu zadržely obchodní loď MSC Aries patřící společnosti, kterou zčásti vlastní izraelský miliardář Ejal Ofer. Útočníci se na loď spustili z vrtulníku, podle MSC bylo na palubě 25 členů posádky.

„Důrazně odsuzujeme íránské zadržení… MSC Aries v mezinárodních vodách,“ reagovala mluvčí Bílého domu Adrienne Watsonová. „Vyzýváme Írán, aby plavidlo a jeho mezinárodní posádku ihned propustil,“ pokračuje prohlášení publikované na sociální síti X.

Po pirátsku. Írán zadržel nákladní loď spojovanou s Izraelem

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám