Hlavní obsah

Nedělejte to, varoval Biden Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden předpokládá, že Íránský útok na Izrael dříve či později přijde. V noci na sobotu středoevropského času uvedl, že Izrael je schopen se bránit a Spojené státy mu s tím pomohou. Zdroje z USA mluví o tom, že útok se očekává brzy.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

„Nedělejte to,“ řekl Biden. Očekává se, že Írán na Izrael zaútočí kvůli smrti důstojníků při útoku na íránský konzulát v Sýrii. Odplatou hrozil opakovaně. Všeobecně se předpokládá, že za útokem stojí právě Izrael, ač země se k tomu nevyjádřila.

„Jsme odhodláni bránit Izrael. Budeme podporovat Izrael. Pomůžeme mu se bránit a Írán neuspěje,“ řekl Biden podle BBC.

Televize CBS odkazem na oficiální zdroje uvedla, že USA útok předpokládají brzy, nebude prý ale tak rozsáhlý, aby do konfliktu zavlekl USA. I přesto se mluvilo o desítkách dronů, raket a balistických střel. USA v oblasti posilují vojenskou přítomnost.

Írán podporuje Hamás, palestinskou skupinu bojující proti Izraeli v Gaze. Tu podporuje i libanonský Hizballáh, který uvedl, že z Libanonu v pátek odpálil „desítky“ raket směrem k Izraeli. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) uvedl, že bylo vypuštěno asi 40 raket a dva výbušné drony. Nebyly hlášeny žádné oběti.

Útok Íránu na Izrael se blíží, varují Američané. Mají letět drony i rakety

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám