Hlavní obsah

Biden má zájem na obnově vojenských vztahů s Čínou, řekl poradce Bílého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Joe Biden chce obnovit vojenské vazby s Čínou, uvedl v neděli poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Veřejné prohlášení přichází před středečním plánovaným setkáním amerického prezidenta s čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem, připomíná agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

První osobní setkání Si Ťin-pchinga a Joea Bidena na Bali v listopadu 2022

Článek

„Číňané tyto komunikační vazby v podstatě přerušili. Prezident Biden by je rád obnovil,“ uvedl Sullivan v televizi CBS. „Je to jeden z hlavních bodů programu,“ upřesnil.

„Potřebujeme tyto komunikační linky, aby nedocházelo k omylům, chybným předpokladům nebo nedorozuměním,“ dodal.

Jde teprve o druhé osobní setkání Bidena a Si Ťin-pchinga od nástupu amerického prezidenta do funkce.

K obnovení vojenských vazeb by podle americké strany mělo dojít na všech úrovních, od vyššího vedení až po taktickou operační úroveň, a také „na vodě a ve vzduchu v Indo-Pacifiku“.

Oba lídři budou kromě dvoustranných vztahů probírat také důležité globální otázky, jako je situace na Blízkém východě, pokračující ruská invaze na Ukrajinu, vazby Severní Koreje na Rusko, Tchaj-wan, Indo-Pacifik, lidská práva, umělá inteligence a také „spravedlivé“ obchodní a ekonomické vztahy, uvedl podle Reuters vysoký americký představitel.

USA chtějí zpřísnit čipová omezení pro Čínu. Utrum budou mít i čínské společnosti v zahraničí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám