Hlavní obsah

Beringovo moře zasáhlo zemětřesení, ztratila se loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivostok

Oblast Kamčatky zasáhlo ve čtvrtek podmořské zemětřesení. Všechny budovy ve vsi Nikolskoje na Beringově ostrově, což je jediná osada v dané oblasti, otřesy ustály bez poškození. Pohřešuje se ale rybářská loď s 21 námořníky.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Záznam seismografu (ilustrační foto)

Článek

Epicentrum zemětřesení se nalézalo 41 kilometrů východně od vesnice Nikolskoje na Beringově ostrově u pobřeží Kamčatky, otřesy vycházely z hloubky asi deseti kilometrů. Seismologové z Ruské akademie věd podle agentury Interfax zaznamenali během hodiny v Beringově moři tři otřesy o síle 6,2, pět a 4,9 stupně.

„V důsledku všech tří zemětřesení k obětem a škodám nedošlo, tsunami nehrozí,” uvedla kamčatská správa ministerstva pro mimořádné situace.

Ruská média z Dálného východu informovala o dosud bezvýsledném pátrání po rybářské lodi Vostok s 21 námořníky na palubě, která se pohřešuje v severozápadní části rozbouřeného Japonského moře. Ruští záchranáři podle agentury TASS zachytili nouzový signál z lodi ve čtvrtek o osmé ráno místního času, tedy asi hodinu před středoevropskou půlnocí.

Po lodi, která plula z Jižní Koreje na Sachalin, pátrají dvě záchranná plavidla, dva vrtulníky a jeden letoun. Zatím se podařilo najít dvě záchranné vesty z pohřešované lodi, avšak žádné trosečníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám