Hlavní obsah

Bénazír Bhuttovou zabila armáda, řekl ministr a musel odstoupit

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

V Pákistánu na svůj post rezignoval ministr pro vojenskou výrobu poté, co v neděli kritizoval armádu, kterou obvinil ze zabití několika prominentních politiků včetně expremiérky Bénazír Bhuttové.

Článek

Abdul Kajúm Chán Džatoj vznesl v obvinění během rozhovoru pro místní televizi. Okamžitě musel na kobereček k premiérovi. Ten následně prohlásil, že ministr „hovořil pouze sám za sebe, jeho poznámky se neslučují s postojem vlády a během pěti nebo šesti hodin odstoupí“.

Armáda je v Pákistánu považována za nejmocnější instituci. Během 63 let samostatnosti země svrhla tři vlády a sama vládla většinu roků.

Bénazír Bhuttová byla zavražděna v prosinci 2007 v Rávalpindí nedlouho po návratu do země z exilu. Návrat měla zajistit dohoda s tehdejším prezidentem a armádním generálem Parvízem Mušarafem, která ale záhy zkrachovala. Vláda z atentátu vinila radikály z pákistánského Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám