Hlavní obsah

BBC: Libyi opakovaně bombardovaly Emiráty, obětí jsou desítky

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko není jedinou zemí, která se přímo angažuje v občanské válce v Libyi. Zapojily se do ní i Spojené arabské emiráty, které podle zjištění stanice BBC stály za lednovým útokem dronu na vojenskou akademii v Tripolisu, kde zemřelo 26 kadetů. Emiráty zřejmě stály i za loňským náletem na středisko migrantů s 53 oběťmi.

Foto: Profimedia.cz

Následky náletu na vojenskou akademii v Tripolisu

Článek

V době útoku 4. ledna na akademii byl Tripolis v obležení vzbouřenecké Libyjské národní armády (LNA), vedené polním maršálem Chalífou Haftarem. LNA popřela odpovědnost za útok na kadety a uvedla, že se mohli stát obětí minometného ostřelování.

Podle svědků však v akademii došlo jen k jedné, zato velmi mohutné explozi.

Mezi troskami se našly úlomky, které odpovídaly čínské raketě země-vzduch Blue Arrow 7. V tu dobu se nad Tripolisem pohyboval jediný stroj, který ji mohl nést a vypustit – dron čínského původu Wing Loong 2.

BBC zjistila, že v té době tyto drony létaly pouze z libyjské základny Al-Chadím, která je pod kontrolou LNA. Spolu s vyšetřovateli Spojených národů pak odhalila, že tyto drony patřily Spojeným arabským emirátům.

Už v roce 2019 OSN uvedla, že zasláním těchto dronů a rakety Blue Arrow do Libye Emiráty porušily embargo Rady bezpečnosti na dodávky zbraní do této země.

Spojené arabské emiráty si podle zjištění BBC koupily v roce 2017 patnáct dronů Wing Loong 2 a 350 raket Blue Arrow 7. Použité byly i pří náletech na Misurátu, kterou drží jednotky věrné mezinárodně uznané vládě.

Foto: Profimedia.cz

Čínský bojový dron Wing Loong 2 vystavený v Dubaji

Emiráty jsou podezřelé i z útoku na migranty

Britská stanice také zjistila, že Egypt umožnil Spojeným arabským emirátům používat své základny u hranic s Libyí. V únoru se na jednu z nich přesunuly z Libye drony Wing Loong 2, což potvrdily záběry z družice.

Satelitní záběry také odhalily, že na jiné základně v Západní poušti u Sidi Barrání byla loni dislokována letadla Mirage 2000. Stroje ovšem neměly egyptskou kamufláž, ale kamufláž, jakou používají Spojené arabské emiráty, které si jich pořídily několik desítek. Emiráty tedy mohly stát i za vražedným náletem na Tripolis z července 2013, při kterém bylo zasaženo centrum pro migranty, ve kterém zahynulo 53 lidí. Právě tento typ letounu byl totiž podle zjištění OSN použit při útoku.

Desítky mrtvých a raněných migrantů po náletu na předměstí Tripolisu

Svět

Spojené arabské emiráty opakovaně popíraly jakékoli zapojení do konfliktu v Libyi. Na žádost BBC o vyjádření k novým zjištěním nereagovaly

Zatímco Emiráty podporují LNA, Turecko podporuje mezinárodně uznávanou vládu v Tripolisu. Té loni dodalo velké množství zbraní včetně desítek obrněných aut Kipri a útočných dronů Bayraktar TB-2. [celá zpráva]

Podle bývalého velitele mise OSN v Libyi Ghassana Salamého se země změnila „v největší válčiště dronů současnosti.“

Do války dronů v Libyi zasahují Rusové, uvedl americký generál

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám