Hlavní obsah

Austrálie se chystá zpřísnit podmínky pro získání občanství

Canberra

Austrálie se chystá výrazně zpřísnit podmínky, za kterých budou moci cizinci získat australské občanství. Vláda premiéra Malcolma Turnbulla chce vyžadovat lepší znalosti angličtiny, delší dobu pobytu v zemi i důkazy o integraci do společnosti, například trvalý pracovní poměr. S odvoláním na vyjádření australské vlády o tom informovala agentura AP.

Foto: Reuters

Opera v Sydney

Článek

Uchazeči o australský pas budou podle Turnbulla muset prokázat především souznění s australskými hodnotami. „Nejde o administrativu. Jde o loajalitu a oddanost australským hodnotám,“ řekl premiér s tím, že na rozdíl od mnoha jiných národů Australany neurčuje společná rasa, náboženství nebo kultura, ale společné hodnoty. Těmi jsou podle něj oddanost právnímu státu, demokracii a svobodě, vzájemný respekt a rovnost mezi muži a ženami.

Kandidáti na zisk australského občanství budou muset prokázat mnohem lepší znalosti angličtiny, než tomu bylo doposud. O pas se budou moci navíc ucházet až po čtyřech letech pobytu v zemi. V současnosti o něj mohou požádat lidé s povolením k trvalému pobytu už po roce.

Podle ministra pro imigraci Petera Duttona bude policie uchazeče o australské občanství napříště také mnohem lépe prověřovat. Například lidé se záznamem o páchání domácího násilí na australský pas nedosáhnou.

Uchazeči o australské občanství budou muset prokazovat také kroky, které podnikli, aby se integrovali do společnosti. Tím může být stálé zaměstnání, členství v místních organizacích či prokazatelná pravidelná školní docházka všech dětí v příslušném věku.

Každý čtvrtý se narodil jinde

Návrhy, jak konkrétně testovat australské hodnoty, může veřejnost vládě podávat do června. Zpřísněním podmínek udělení občanství se následně bude zabývat australský parlament.

Už v úterý Austrálie oznámila, že zpřísní požadavky pro získání dočasného pracovního víza pro zahraniční kvalifikované pracovníky. Také oni budou muset absolvovat náročnější testy z angličtiny. Razantně se také zúží výběr profesí, u nichž bude možné žádosti o dočasná pracovní víza uplatňovat.

Každý čtvrtý Australan se buď narodil v cizině, nebo z ní pochází aspoň jeden z jeho rodičů, připomněla agentura AP. Podle agentury AFP Turnbullova vláda k zpřísnění norem v oblasti imigrace sáhla mimo jiné kvůli rostoucím preferencím pravicověpopulistické strany Jeden národ (One nation) senátorky Pauline Hansonové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám